Прочитај ми чланак

Руска банка признаје кинески јуан

0

Банка Русије је у свом годишњем извештају навела да, у контексту међународне агенде, не види алтернативу јуану за своје резерве, пише Блумберг. Прошле године, према извештају Блумберга, дошло је до значајне промене на руском тржишту валута. Јуан, кинеска валута, заменила је амерички долар као најтргованија валута у земљи. Ово је био значајан помак, посебно с обзиром на то да је пре рата у Украјини, кинеска валута била занемарљива у руској трговини.

Међутим, упркос овом тренду, Блумберг напомиње да постоји ограничена вероватноћа да ће кинеска валута бити укључена у руске резерве.

Разлог за то лежи у перцепцији ризика који носе финансијски инструменти земаља које су пријатељски настројене према Русији. Ово указује на сложеност геополитичких фактора који утичу на одабир валута и финансијских стратегија држава.

Како наводи агенција, Централна банка је у годишњем извештају навела да финансијски инструменти других земаља пријатељских Русији носе превише ризика.

„Стопе ових валута су веома променљиве, тржишта имају ниску ликвидност, а један број таквих земаља има ограничења у кретању капитала, што је препрека њиховој употреби“, наводи се у документу.

Банка Русије је појаснила да су улога кинеског јуана на међународном нивоу и његова ликвидност „значајно порасли” последњих година.

Аналитичари агенције су објаснили да Кина игра све важнију улогу у руској економији, јер је руски председник Владимир Путин променио логистичке обрасце према Азији у контексту политике санкција ЕУ.

Трговина са Пекингом, нагласили су стручњаци, постала је кључни фактор који је омогућио руској економији да издржи ограничења и нагло повећање издатака за одбрану.