Прочитај ми чланак

Correctiv: Немачки десничари виде будућност Немачке у Евроазији, а не на Западу

0

Растућа опозициона странка „Алтернатива за Немачку“ (АфД) противи се политичком главном току у земљи, укључујући традиционалну прозападну спољнополитичку оријентацију.

Аутор новинарског удружења Correctiv сматра да уместо тога странка види будућност у Еворазији. Због тога посланици ове десничарске партије путују у Москву, оптужују Сједињене Америчке Државе за сукобе у Украјини и шире противзападне про-руске идеолошке концепте.

„Алтернатива за Немачку“ заступа необичан поглед на свет, што није типично за Немачку. На пример, „ако би АфД успела у Баварској, Слободна држава би прекинула своје везе са Западом и водила би сопствене преговоре са Кремљом. Украјина не би требала да добије оружје. Украјински војници не би требали да пролазе обуку у Баварској, напротив санкције против Русије би требале бити укинуте“, пише новинар из удружења Correctiv.

Бар према документима регионалног огранка странке, то је оно што се може закључити. Странка преузима концепте и идеје из Русије. На пример, „за баварски АфД је такође јасно ко је одговоран за рат: Сједињене Америчке Државе и пре свега, амерички председник Џо Бајден“.

У мају је огранак чак усвојио иницијативу која каже да Баварска треба да буде „мост између Истока и Запада, а не да подржава једностране интересе Сједињених Америчких Држава и геополитику Бајдена за циљану поделу Еворазије“.

„Ни једна западна регионална подружница АфД никада није тако отворено подржавала Русију“, коментарише аутор Correctiv. У суштини, баварска подружница странке жели да спроводи „сопствену политику према Русији изнад главе савезне владе“. Страначка иницијатива предлаже Минхену да „узме пример Мађарске и Србије“ и користи „успостављене канале комуникације са дугогодишњим руским партнерима“.

Притом, „Баварска није усамљен случај“, анализа страначких докумената од 2014. године указује на преусмеравање према Русији, пише у издању. На пример, страначки програм за изборе за Европски парламент 2014. године тврдио је да је „НАТО камен темељац трансатлантске архитектуре безбедности, чији је најважнији савез са Сједињеним Америчким Државама.

АфД подржава заједничко остваривање европских интереса и према томе, заједничку спољну политику и безбедносну политику ЕУ. За изборе 2024. године, помињање НАТО потпуно је нестало из програма а „ЕУ треба превазићи“.

Програм АфД за изборе за Европски парламент 2024. године предлаже да Немачка „тежи да добије статус земље-посматрача у Шангајској организацији за сарадњу“ и да „сарађује са вођеним од стране Москве Евразијским економским савезом“. У документима се такође наводе разлози конфликта у Украјини.

„Доминација ван-европских великих сила“ сноси одговорност за то што су „европске државе увучене у конфликт“ који је „потпуно супротан плодоносним трговинским односима у европско-азијском региону“.

„Ова промена спољне политике странке представља јединствену ситуацију у историји немачких партија. Никада раније у Савезној Републици, странка која се и даље назива грађанском, није прекинула везе са Западом и преусмерила своју спољну политику према Москви“, напомиње Correctiv.

Други политички субјекти су након почетка конфликта на Украјини ревидирали своје наде за „политиком деманта“ и „променама кроз трговину“. Сада већина странака, укључујући Зелене, либералне странке, социјалдемократе и унију ЦДУ/ЦСУ, залажу се за изолацију и суздржавање од стране Москве, али не и АфД.

„АфД није учествовала у овом променама курса и чак је појачала своје приближавање Русији.“ Ту се разликује чак и од других европских десничарских странака које такође добијају на популарности. На пример, „Браћа Италије“ и њихов лидер Ђорђа Мелони „јасно су стали на страну Украјине“.

Као потврду проруског карактера странке, новинар Correctivа предлаже да се обрати пажња на поступке и изјаве чланова АфД. На пример, након почетка конфликта у Украјини, у септембру 2022. године, тројица посланика Бундестага из АфД била су у Русији и чак су намеравали да посете Донбас како би стекли сопствени утисак о ситуацији.

Повереник странке за спољне послове Петер Бистрон „тајно је посетио Белорусију у новембру 2022. године“, док је његов колега Матијас Мосдорф исте године присуствовао економском форуму у Санкт Петербургу. На крају, у августу 2023. године, московску конференцију о безбедности посетио је Ханс-Томас Тилшнајдер.

Виши руководиоци странке, попут Тино Хрупала, ограничавају се на присуствовање догађајима у руској амбасади у Берлину. Током ових посета често се износе изјаве које оправдавају Русију или се супротстављају немачком мејнстриму.

Осим одржавања контаката са руским званичницима, странку одликује и идеолошка сличност. Аутор Correctiv-а указује да странка дели руско неприхватање присуства САД у Европи. На пример, један од истакнутих чланова странке, Бјорн Хјøцке, на Дану немачког јединства у новембру 2022. године изјавио је следеће о украјинском конфликту: „Влада САД је наложила савезној влади Немачке да изврши економски суицид, а Шолц и друштво извршавају ту наредбу. Драги пријатељи, не мислим да идем предалеко када кажем следеће: стратегија САД као стране државе на нашем континенту била је да раздвоји народе и нације које стварно добро сарађују једни с другима“.

Слично размишљају и други посланици. На пример, Матијас Мосдорф, говорећи у Бундестагу, изјавио је да у Украјини „неће бити мира без исправљених грешака направљених проширењем НАТО на рачун искључивања Русије“. Његов страначки лидер Хрупала у истом Бундестагу у марту 2023. године рекао је да САД имају користи од рата у Европи.

Ове изјаве одражавају блискост АфД-ове идеологије са ставовима које заступа Русија у вези са присуством САД у Европи и конфликтима у региону.

Поред проруских изјава, чланови АфД користе свој статус чланова Бундестага да шире гледишта која су у складу с позицијом Кремља. На пример, подносе захтеве влади у вези са утицајем санкција против Русије на немачку економију и „наглашавају штету коју санкције наносе појединим секторима економије и савезним земљама“.

Други захтев који је такође привукао пажњу новинара из Correctivа односио се на истраживање експлозија на гасоводу „Северни ток“. Са овим захтевом, АфД је „усмерила сумње према Сједињеним Америчким Државама“. На крају, многе мирнодопске иницијативе странке могу довести до „замрзавања конфликта, што ће у дугорочној перспективи учинити Русију победником“.

Новинар из Correctiv пише да последњи „ретки критички гласови у странци“, који подржавају традиционално послератно „повезивање Немачке са Западом“ и западним институцијама, ускоро могу утихнути и АфД ће коначно постати прорурска сила која тежи да „уједини Европу и Немачку са Кином и Русијом према мултиполарном свету“.