Прочитај ми чланак

Како директори објашњавају повећан дуг Телекома за 300 посто према банкама

0

Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк је рекао да је оперативна добит те компаније увећана за 25 одсто. На питање Н1 колико је, у међувремену, порастао дуг према банкама, јер у извештају Телекома за 2017. у АПР стоји да је он био 396 милиона евра, наредне 2018. године - 770 милиона евра, а 2019. године - милијарду и 152 милиона евра, Ћулибрк је одговорио да је јасно да је подигнут ниво задужености и то због инвестиција, тврдећи да оне дају резултат, "да се то већ оплођује".

Ћулибрк је додао и да га радује забринутост новинара Н1 кад се ради о том питању. „Да ли се Телеком додатно задужио – за све ове аквизије које смо радили – па наравно да се задужио. Да ли има итекако велико поверење банкарског сектора, наравно да има – што показују каматне стопе које добијамо од банака, о којима сада овде нећу да причам. Да ли нешто кријемо, па наравно да не кријемо – наши финансијски извештаји су доступни са сајту“, рекао је.

Мислим да су све наше инвестиције због којих смо подигли ниво задужености и јасно је да смо подигли – добро темпиране и добро фокусиране, додао је Ћулибрк. „Итекако већ дају резултате итекако се то већ оплођује“, навео је.

Каже да су ти потези били на корист Телекома Србије.

На констатацију новинара Н1 да су грађани Србије власници компаније, а неки и акционари, и да зато треба да знају на основу чега су донели одлуку да задуже компанију за 300 посто само према банкама, Ћулибрк је рекао: „На основу одлука статутарних органа, на основу усвојеног стратешког плана за период 2018 – 2021, на основу аранжмана које имамо са банкама и на основу исправног сагледавања везано за телекомуникационо тржиште“. Он је рекао да то није прво задуживање и да је Телеком 2011. потрошио 380 милиона евра „да би купио 20 одсто сопствених акција од Грка“, а да је то било на крају и више од 400 милиона евра због исплаћених дивиденди Грцима. Не сећам се да је неко правио питање око тога и правио перформансе, рекао је.

Како каже, кад је дошао на позицију на којој је сада у Телекому, 2012. године, дуг је износио више од 700 милиона евра, са инфраструктуром, због смањених инвестиција пре 2012. године, с којом није могло да се бори са конкуренцијом. Не брините, Телеком ће вратити своје дугове, резултати то показују, навео је.

Координатор за интернет и мултимедију Телекома Владимир Лучић је рекао да, без обзира што су претходно имали, како је рекао, један тежак инвестициони циклус, Телеком Србија и сад вреди више од две милијарде.

Чињеница је да смо, истовремено са тешким инвестиционим циклусом, повећали вредност компаније, навео је Лучић. „У годину и по, до две године смо инвестирали у оптичку мрежу и најсавременију мобилну мрежу, у аквизије кабловских оператера и у стварање неког новог телевизијског садржаја, посебно кроз канал Арена. И поред тога успели смо успели све то да урадимо, да направимо тај развој, а да ниво задужености буде на нивоу европског просека“, каже.

Тврди да се то дуговање сматра нивоом нормалне задужености.

Упитан о тврдњама чланице Савета за борбу против корупције Јелисавете Василић, генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк рекао је да Василићева прича ствари „из наводног извештаја за који знамо да уопште није усвојен од стране Савета“. Ћулибрк наводи да је њена полазна теза „потпуно погрешна“. „Закључке црпи из Закона о јавној својини. Нити су средства и добра Телекома Србије у општој употреби нити су она од општег интереса… Нису средства, каблови, базне станице остало, нису то пруге, путеви, шуме, мостови… Одавно делатност електронских комуникација није делатност од општег интереса него је препуштена потпуно тржишту“, навео је Ћулибрк.

Навео је да је још 1997. године у акционарски споразум уписано да су средства Телекома Србије у својини компаније, а не јавно добро. „Неспорно је да власници црпе своја права на основу Закона о привредним друштвима, јасно је да држава бира председника Супштине акционара, да предлаже и именује чланове Надзорног одбора и, кроз статутарне органе, врши контролу и управља компанијом“, рекао је Ћулибрк, наводећи да има још земаља у Европи у којима су државе власници оваквих компанија.

Ћулибрк је оценио да жели „да се створи слика у јавности да Телеком ради против закона, са циљем урушавања и слабљења Телекома“ и да постоји оркестриран напад како би се „завладало на један начин како се радило последњих 15 година“.

Лучић је додао да су сви пословни потези били, како каже, одлични. „Будућност ће показати да смо ми били у праву“.

На питање Н1 да ли је пракса у Телекому Србије да директор људских ресурса (Драшко Марковић) дели правду, напада људе на улици и одређује где ко може да стоји и да ли ће нешто по том питању предузети, Ћулибрк је рекао: „Да ли је паметно то што је урадио наш директор за људске ресурсе, мислимо да није. Да ли се баш нешто тао страшно десило – мислимо да се није ништа тако страшно десило… „

Није дао одговор на питање да ли ће нешто предузети.

Челни људи Телекома Србија најавили су да ће та компанија тужити домаћих и страним судовима Јунајтед групу због, како они тврде, неистина које је износила у јавност о Телекому Србија.