Прочитај ми чланак

Какав животни стандард нас чека у 2023? Стручњаци кажу још нижи него сада

0

С обзиром на негативне ефекте које производи економска криза и лоше управљање надлежних у држави, животни стандард грађана Србије у 2023. години биће још нижи него што је то сада случај, сматра домаћа стручна јавност.

Док власт тврди да “нам је боље него што је било раније” позивајући се на раст плата и пензија и смањење стопе незапослености доступни подаци илуструју да највећи број грађана Србије и даље живи веома скромно и тешко, без обзира на званичну статистику.

Србија је и даље међу земљама са најнижим примањима и највећом стопом незапослености у Европи. Званично, просечна зарада је око 75.000 динара али најчешћа, дакле она коју прима највећи број запослених не прелази 56.000 динара, што је знатно ниже од прокламованог просека. Томе треба додати да једна трећина запослених има плате мање од 50.000 динара а да ће од 1. јануара њих пола милиона примати минималац у износу од тек 40 хиљада динара.

Истина, надлежни тврде да “минималац није био никад већи” али шта имају од тог статистичког податка, чак и у случају да је тачан, запослени који га добијају када је он за око 6.500 динара нижи од износа минималне потрошачке корпе?

Влада Србије се поноси тиме што пензије повећава за 21 одсто а плате у јавном сектору за 12,5 одсто међутим тако нешто, иако добродошло нарочито у условима галопирајуће економске кризе, није претерана утеха за најстарије грађане и запослене у јавном сектору а и за све остале ако се зна да од 1.јануара струја поскупљује за око осам а гас за око 11 одсто. То у пракси значи раст цена основних живитних намирница и других потрепштина па ће све оно што су грађани од Владе “добили” у суштини “појести” инфлација.

Председник Удружених синдиката Србије “Слога” Жељко Веселиновић каже за Данас да нема наговештаја да ће у 2023. економска ситуација а тиме и животни стандард грађана бити бољи.

„Колико је ситуација лоша најбоље показују, између осталих, подаци да чак једна трећина запослених у Србији има плате ниже од 50 хиљада динара као и онај да ће њих чак око 500 хиљада од фебруара добијати законом загарантовану минималну зараду. Као посланик у Скупштини Србије сам предложио да се одустане од изградње националног фудбалског стадиона и уместо тога повећа износ минималца, јер је и актуелни и онај који ће важити од 1.јануара, испод нивоа минималне потрошачке корпе али то није прихваћено. Потпуно је јасно да власт терет кризе жели да пребаци на грађане како се не би угрозио профит великих страних компанија које послују у Србији. Па тако, уместо да уведе опорезовање екстра профита, компанијама попут НИС-а, Зиђина и другим, власт то упорно одбија и лишава се неопходних буџетских средстава која би олакшала живот грађана у условима економске кризе“, наводи Веселиновић.