Прочитај ми чланак

Мрачна прогноза економисте: Овим земљама прети „фискална смрт“ због дужничке кризе

0

Амерички економиста Артур Лафер каже да је глобално задуживање премашило рекордних 300 билиона долара прошле године због највећег раста глобалних каматних стопа у последњих 40 година

Велике економије које не успеју да се позабаве својим растућим проблемима дуга умреће „фискалном смрћу“, упозорио је амерички економиста Артур Лафер, из „Лафер Тенглер Инвестментса“.

У интервјуу за Си-Ен-Би-Си, он је предвидео „деценију дуга“, додајући да је криза задуживања захватила и развијене и земље у развоју и да се неће „добро завршити“.

„Глобални дуг је порастао за 100 билиона долара у односу на пре десет година и достигао рекорд од 307,4 билиона долара прошлог септембра, због највећег раста глобалних каматних стопа у последњих 40 година“, навео је економиста. 

Он је истакао да се више од 80 одсто тог повећања односи на земље које важе за богате, попут САД, Велике Британије, Француске и Јапана, због неконтролисаног гомилања дуга. Кина, Индија и Бразил забележиле су најизраженији раст задуживања међу тржиштима у развоју.

„Може се очекивати да неке од већих земаља које се не позабаве својим дуговима на време, умру спором фискалном смрћу“, рекао је Лафер, додајући да би могло да се догоди да банкротирају неке економије у успону.  

Док су земље са ниским дохотком изложене великом ризику од дугова, отплата дуга би била посебно проблематична за земље са високим дохотком због старења становништва и недостатка радне снаге.

Најновији извештај Института за међународне финансије показује да је удео дуга достигао невероватних 336% светског БДП-а у поређењу са просечним односом дуга према БДП-у од 110% у 2012. за напредне економије и 35% за тржишта у развоју.