Прочитај ми чланак

Избори прошли, Рио Тинто жели разговоре са Владом Србије

0

"Рио Тинто жели да поново отвори преговоре са Владом Србије о свом пројекту Јадар литијум вредном 2,4 милијарде долара, који је блокиран после масовних протеста, а уочи избора", изјавио је у четвртак извршни директор и председник компаније Сајмон Томсон.

Томсон додаје да је Влада Србије одузела дозволе за пројекат Јадар у јануару после масовних протеста изазваних забринутошћу за животну средину због планираног рудника.

– Надамо се да ћемо моћи да разговарамо о свим опцијама са Владом Србије сада када избори нису на путу – рекао је Сајмон Томсон акционарима на годишњем састанку компаније у Аустралији, у првим јавним коментарима Рио Тинта после избора.

Ројтерс подсећа да је „председник Србије Александар Вучић великом већином победио на реизбору у априлу, али његова странка није успела да сама формира владу“.

– Пројекат Јадар, који би могао да задовољи 90 одсто тренутних европских потреба за литијумом, био је веома важан за Србију јер би могао да подстакне економски учинак земље и отвори могућности за развој низводног пословања за снабдевање зеленом технологијом европског аутомобилског тржишта – рекао је Томсон.

Извршни директор Јакоб Стаусхолм рекао је да та глобална рударска компанија и даље напредује са плановима да постане произвођач литијума, покушавајући да убрза пројекат Ринцон који је купила у Аргентини у децембру.

– Али сигурно нисмо одустали од Јадра, јер, искрено, то је савршен пројекат – рекао је Стаусхолм новинарима после годишњег састанка и нагласио да пројекат има „беспрекорне“ еколошке, друштвене и управљачке акредитиве.

Ројтерс наводи да компанија није могла да објави своју ревизију утицаја пројекта на животну средину и друштво пре него што добије одобрење владе, шта је, према речима Томсона, довело до дезинформација о пројекту које су кружиле уочи избора у Србији.

– Свакако разумемо забринутост локалне заједнице, али верујемо да су заправо те бриге у великој мери решене проценама животне средине и утицаја које смо извршили – рекао је Томсон.