Прочитај ми чланак

ИНСПЕКТОРИ ЋЕ ОД САДА МОЋИ да вас зауставе и преконтролишу вам резервоар!

0

Они у резервоарима својих камиона морају имати маркиран дериват, све остало је супротно од прописа - рекао је Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције.

gorivo-pumpa-benzin-f09

Они у резервоарима својих камиона морају имати маркиран дериват, све остало је супротно од прописа – рекао је Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције.

Још две уредбе о контроли порекла и квалитета деривата нафте и биогорива ступиле су данас на снагу, а које предвиђају да инспектори могу да контролишу и гориво у резервоарима возила.

Према новим прописима, инспектори могу контролисати и гориво у резервоарима возила, тачније камиона, аутобуса и пољопривредних машина. Циљ је да се гориву зна порекло, да возачи добију квалитетно гориво, а истовремено држава сузбије црно нафтно тржиште.

Тим допунама прописа Србија заокружује надзор промета нафте и деривата према захтевима ЕУ, пише РТС

Инспектори су до сада контролисали порекло нафте и деривата од увоза, складишта, баржи, прераду у рафинеријама, пумпе.

Сада имају и додатан посао – да контролишу резервоаре свих привредника који се баве транспортом, као и тракторе и механизацију пољопривредних газдинства.

Тако инспектори сада могу да контролишу крајњег корисника.

– Они у резервоарима својих камиона морају имати маркиран дериват, све остало је супротно од прописа – рекао је за РТС Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције.

Објашњава да инспекција сада има могућност да, у сарадњи са саобраћајном полицијом организује контролу у којој ће моћи да на улици зауставе возило и изврше контролу.

– То можемо и самостално, код привредних субјеката можемо контролисати присутност маркера. Уколико је она нижа од дозвољене то је кажњиво – рекао је Петковић.

Он је рекао да су измене у контроли порекла и квалитета обухватиле све мањкавости које су уоцене током контроле 2016. године.

Предвиђене казне су, за правна лица до два милиона динара, а за предузетнике и пољопривредна газдинства 500.000 динара, додао је он.

Како каже, већ има пријава и сада се креће у појачану контролу. Осим контроле резервоара, новина има и у лабораторијској инспекцији.

– Сада је рок четири дана од момента када се узме узорак до добијања анализе, што ће омогућити да брже реагујемо – додао је Петковић.

Истиче да се на одређеном броју пумпи често мењају власници, што указује на нерегуларне радње. Сада це власници, у року од 15 дана, бити у обавези да доставе све податке о продајним објектима, као и о томе које се гориво продаје.

– Све је у циљу да возимо, користимо квалитетан дериват и да постоји лојална конкуренција – казао је Петковић.

У протекле три године, колико се гориво маркира, рачуна се да је око 30 одсто дизела, који је сада у промету, из сиве зоне ушло у регуларне токове.