Прочитај ми чланак

Хладан туш из топлана: Рачуни за грејање скочили широм Србије, ево колико

0

Досад је 14 локалних самоуправа у Србији топланама одобрило поскупљење цене централног грејања, а постоји могућност да такву дозволу добије њих још тридесетак што ће повећати издатке у кућном буџету грађана који користе даљински систем грејања.

У неким општинама грађани ће за централно грејање морати да плаћају и 35 одсто више него што је то досад био случај.

Стручна јавност оцењује да ће тако нешто бити велики удар на потрошаче те да би због ванредне ситуације услед глобалне енергетске кризе, ове грејне сезоне држава требало да субвенционише рачуне грађана за централно грејање.

Директор пословног удружења „Топлане Србије“ Дејан Стојановић каже за Данас да у нашој земљи постоји укупно 60 топлана од којих само њих 13 пред наступајућу грејну сезону није поднело захтев за поскупљење централног грејања.

„Различити су износи које су топлане затражиле као повећање цене својих услуга и они су у распону од два до 35 одсто. Досад је одобрено да до поскупљења дође у 13 локалних самоуправа, а да ли ће га бити и у другим одлучиће њихова руководства. Оно што је извесно је да ће све топлане дочекати грејну сезону потпуно спремне. У случају да буде хладних дана топлане ће од 1. октобра бити у могућности, након што ће у свима дотад бити завршене ремонтне радње, да снабдевају домаћинства која су прикључена на даљински систем грејања“, објашњава саговорник Данаса.

Он додаје да ће све топлане, без обзира што се налазимо у енергетској кризи, загревати објекте у којима се налазе потрошачи препорученом температуром која износи између 19 до 21 степен Целзијуса.

„То значи да у становима температура ни у једном тренутку неће бити испод 19 степени, односно испод препоручене температуре. Ако би се то десило потрошачи би се догревали на струју и онда не би могао да се спроведе планирани процес штедње електричне енергије. С друге стране неће бити, баш зарад уштеде енергије, ни такозваног прегревања односно температура у становима неће бити већа од 21 степена, као што је раније умело да се догађа“, наглашава Стојановић.