Прочитај ми чланак

Ево зашто „фића“ неће скоро за Русију

0

516296_fijat3_f

Србији неће у скорије време бити одобрен бесцарински извоз аутомобила, како је то раније најављивано, пише „Блиц“.

Како потврђују извори из Москве, преговори су застали пре него што се уопште дошло до питања о којим квотама за извоз „фијата 500Л“ из Србије може бити речи.

На разговорима из 2013. године на ову тему помињано је да је српски захтев да се без царине између Србије и Русије прометује око 10.000 аутомобила.

Интересовање за бесцарински увоз у Србију и захтев за укључење у тарифну квоту руском министарству је у претходном периоду поднела само група ГАЗ.

Да од овог посла засад нема ништа, за лист „Блиц“ потврђује и министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, који је раније био велики оптимиста да ће се „фијат 500Л“ из Крагујевца већ у овој години продавати на руском тржишту без царине.

Проширивање листа производа које се без царина продају у Србији и Русији, а на бази споразума о слободној трговини који од 2000. године две земље имају, треба да потврди Савет евроазијске економске заједнице.

„Иако је било најава да ће се још пролетос ова тачка наћи на дневном реду Савета, то није урађено. А без сагласности свих чланица царинске уније коју чине Руска федерација, Белорусија, Кахзастан, а однедавно и Јерменија, нема ни одлуке о бесцаринском промету аутомобила. Према нашим информацијама, неке од чланица царинске уније нису сагласне да се најављивана одлука и спроведе“, каже за лист „Блиц“ извор из Немањине 11.

И према незваничним изјавама надлежних у Министарству индустрије и трговине у Москви, стиче се утисак да је предлог о стављању додатних производа на листу роба која се у промету између Србије и Русије не плаћа царина, стављен потпуно ад акта.

Саговорници из Москве су, наиме, рекли да је иницијатива о проширењу листе била политичка идеја коју је требало спровести у дело.

Међутим, како све одлуке о царинским олакшицама које доноси званична Москва аутоматски важе и за Белорусију, Кахзастан и Јерменију, логично је да постоји могућност да неке од ових земаља буду против.

Извори из Москве, међутим, не искључују могућност да ће се ово питање поново наћи у агенди за најављени сусрет премијера Србије Александра Вучића са премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевим и председником Владимиром Путином.

 

 

Blic