Прочитај ми чланак

ЕУ: Уз помоћ финансијске кризе богате државе опљачкале сиромашне чланице

0

Из Грчке, Ирске, Португала и Шпаније је у 12 месеци до краја јула повучено 326 милијарди евра.
Поставља се питање где је завршио новац који је напустио рубне чланице еврозоне – у чарапама и душецима, брзорастућим економијама у развоју или можда с друге стране Атлантика – у Сједињеним Америчким Државама?

 Из банака четири проблематичних чланица еврозоне – Грчке, Ирске, Португала и Шпаније – је у 12 месеци до краја јула повучено 326 милијарди евра.

Иако је и та бројка, до које је дошао Блоомберг, врло шокантна, право стање ствари је још горе, зато што подаци Европске централне банке депозитима сматрају и новац који су банкама позајмиле централне банке.

Када се финансирање централних банака искључи из рачунице, Блоомбергови подаци показују да су се депозити у Грчкој стрмоглавили 19%, односно за 42 милијарде евра, док су у Шпанији потонули 224.000.000.000 евра, тј 10%, ау Португалу за 8%, односно 22 милијарде евра.

Поврх тога, повлачење депозита ове се године убрзало – у Шпанији су они између јануара и јула пали седам, а у шест месеци пре тога 4%, док је у Португалу ове године пад депозита износио шест, а другом полугодишту прошле само 1%.

Највећа промена забележена је у Ирској, где се у задњих шест мјесеци прошле године депозити практички нису променили, али су зато у првих седам месеци ове заронили 10%.

Наравно, поставља се питањегде је завршио новац који је напустио рубне чланице еврозоне – у чарапама и душецима, брзорастућим економијама у развоју или можда с друге стране Атлантика – у Сједињеним Америчким Државама?

Тачан је одговор да новац није отишао далеко – депозити у банкама у седам земаља које се сматрају ‘језгром еврозоне’, а које, наравно, укључују Немачку и Француску, су у 12 месеци до краја јула скочили за 300 милијарди евра, што је готово једнако износу који је нестао из банака на периферији подручја заједничке валуте.

 

(Дневно)