Прочитај ми чланак

ЕУ ултимативно тражи повластице за хрватске цигарете

0

srbija-hrvatska-cigarete

 

(РТС)

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је вечерас да разговори са ЕУ око продаје хрватских цигарета на српском тржишту нису завршени, да није постигнут никакав споразум и да Србија очекује да се уваже неки њени аргументи у смислу заштите домаће индустрије.

Љајић је, у интервјуу за РТС, упитан да прокоментарише захтеве из Брисела да се Хрватској омогући да и даље по повлашћеним условима извози цигарете у Србију, рекао да Србија чека Европску комисију да се наставе разговори, али да „нам шансе нису велике“.

„Практично смо тамо где смо били 1. јула ове године. До тада је требало да направимо договор о адаптацији ССП, али до тога није дошло. Нема нових момената у томе и чекамо од Европске комисије да наставимо разговоре иако нам шансе нису велике, под великим смо притиском ЕК и држава чланица, али очекујемо да се уваже неки наши аргументи у смислу заштите наше домаће индустрије“, рекао је Љајић.

Он је казао да је дуванска индустрија за Србију важна и да би држава изгубила око четири милиона евра разлике у пореској стопи ако би се хрватске цигарете увозиле под повлашћеним условима.

Губитак за дуванску индустрију би, како је додао, вероватно био већи, с обзиром да њени представници до сада нису имали приступ хрватском тржишту, јер су били ограничени ванцаринским баријерама хрватских власти.

Предности извоза српских произвођача дувана на хрватско тржиште је, како је објаснио, у томе што наши произвођачи могу да извозе цигарете по царинској стопи од нула одсто, јер је Хрватска чланица ЕУ.

„Наравно, ми инсистирамо да се уклоне све ванцаринске баријере које су до сада постојале за извоз наших цигарета на то тржиште“, рекао је Љајић.

Коментаришући предлог Србије да извози више шећера на тржиште ЕУ, Љајић је рекао да је наша земља тражила повећање квоте за извоз шећера за 45.000 тона, а да нам је ЕУ понудила 1.000 тона, јер је то годишњи просек српског извоза, пре свега у Хрватску.

„Наш контрааргумент је био да ћемо сада бити оштећени због мањег извоза шећерне репе у Хрватску, јер ће она ту репу добијати под вероватно повољнијим условима од земаља чланица ЕУ, „, објаснио је Љајић.