Прочитај ми чланак

ЕУ – незапосленост у Грчкој обара рекорде: Млади без посла готово 60%

0

(AП , АФП, Адванце)
Откако је 2009. избила економска криза у Грчкој, стопа незапослености се утростручила, понајвише захваљујући жестоким анти-радничким мерама на које се Грчка обавезала узимајући кредит од Тројке (ММФ, Европска Централна Банка, Европска Комисија).

Грчки уред за статистику, Елстат, објавио је јуче нове податке према којима је незапосленост у јануару ове године износила 27,2%, што је нови рекорд – подсјетимо, у децембру је незапосленост износила 25,7%.

Незапосленост младих, између од 15 до 24 година, и даље се креће према изузетно забрињавајућих 60%, према последњим подацима за јануар сада износи 59,3%. За поређење, у јануару 2012. стопа незапослености младих износила је 51%.

Негативне бројке односе се и на државу – прогнозира се да ће се грчка економија ове године смањити за чак 4,5%. Поједини посланици у грчкој влади надају се доброј туристичкој сезони и сезонским пословима. Но, јасно је како ово није решење за Грчку, као што је решење никада нису биле бруталне мере штедње које ће Грчку само осиромашити, а не извући је из економске кризе.