Прочитај ми чланак

ЕКОНОМИСТИ: Иза раста плата у јавном сектору политички, а не економски мотиви

0

Од 1. новембра плате у јавном сектору биће веће од осам до 15 одсто, одлучила је Влада Србије. Стручњаци поново упозоравају да такав раст није реалан.

„Суфицит, и то већи од очекиваног“ – тако у Влади Србије описују актуелну ситуацију у републичком буџету и због тога је на данашњој седници Владе усвојен Предлог ребаланса буџета, којим се предвиђају повећања плата у јавном сектору.

Иако је ММФ више пута саветовао да би повећања требало да иду до шест одсто, из Владе су се одлучили да плате од 1. новембра буду веће од осам до петнаест одсто.

Иако премијерка тврди да то неће угрозити економску стабилност, аналитичари упозоравају да таква повећања нису економски оправдана.

Председница Владе Србије рекла је да је данас „срећан дан“, јер је Влада донела одлуку да вишак новца у буџету да за повећање плата у јавном сектору.

Ана Брнабић каже да ће се највише радовати запослени у здравству, науци и култури, просвети, али и у државној управи.

„Приходи су већи од очекиваних и овим ребалансом ми те приходе желимо да до краја године расподелимо тако да вратимо нешто грађанима Републике Србије, пре свега коз повећање плата и подршку пензионерима. Ребалансом, овим позитивним ребалансом је предвиђено под један повећање плата од 1. новембра ове године од осам до 15 одсто“, најављује Брнабић.

А ко ће колико добити? За 15 одсто биће повећане плате медицинским сестрама и техничарима. Десет одсто иде лекарима, али и запосленима у науци и култури. Плате просветним радницима и запосленима у судовима и тужилаштвима биће повећане за девет одсто. Најмање добијају људи у државној управи – осам одсто повећање плате.

У Влади Србије тврде да су направили добру рачуницу и да повећања неће угрозити стабилност државних финансија.

Предуслови да повуку такав потез створиле су, кажу у Немањиној 11, мере штедње које су биле на снази од 2014.

Зато се и премијерка и ресорни министар Синиша Мали грађанима захваљују на стрпљењу.

„Наш циљ јесте био да у што краћем временском периоду, ако већ имамо новац који смо уштедели и који смо зарадили, вратимо грађанима Србије и због тога је почетак исплате већ од новембра“, истиче Мали.

Ови расходи неће угрозити стабилност буџета, уверава премијерка.

„Јавни дуг наставља да пада, сада се налази на око 52 одсто БДП-а, настављамо да имамо ниску и стабилну инфлацију, стабилан курс, велика захвалност Народној банци Србије“, додаје Брнабић.

Али стручњаци и Међународни монетарни фонд упозоравали су да плате у јавном сектору не би требало да расту више него што расте српска привреда, што је оквирно до шест или седам одсто, стога се отвара питање: да ли су најављена повећања економски оправдана?

Нису, сматра професор Економског факултета Саша Ранђеловић.

„Раст масе зарада изнад те стопе (шест до седам одсто) би се вероватно пре могао објаснити политичким мотивима, не искључиво економским, имајући у виду да је достизање одређених циљева у висини просечне зараде постављено високо на листи приоритета економске политике и јавне политике генерално“, подсећа он.

Да ли је одлука Владе била више политички мотивисана или буџет може да изнесе најављена повећања – ММФ ће своје мишљење изнети већ 3. октобра.

Једна од тема биће и повећање пензија у 2020, а док чекају веће пензије, Влада је за пензионере већ резервисала по 5.000 динара једнократне помоћи коју ће добити 1. децембра.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!