Прочитај ми чланак

ДРЖАВА НА ГУБИТКУ АКО ПРОДА Комерцијалну испод 615 милиона евра

0

Држава Србија ће бити на губитку ако прода Комерцијалну банку прода по цени мањој од 615 милион евра, пише "Данас".

Министарство финансија у петак је објавило јавни позив за прикупљање изјава о заинтересованости за учешће на тендеру за продају акција у Комерцијалној банци, који ће трајати до 21. јуна, чиме је започео процес приватизације те банке.

FOTO: Википедија – Wikipedia

На продају је понудјено мање од 50,1 одсто укупног броја обичних акција, са могућношћу стицања највише 13.997.686 обичних акција што чини укупно највише 83,23 одсто укупног броја издатих обичних акција.

Република Србија је власник 41,75 одсто акција Комерцијалне банке, а како се наводи у јавном позиву, током тендерског поступка преузеће и 41,47 одсто акција од ЕБРД-а, ИФЦ-а, немачког ДЕГ-а и Сwедфунда.

Држава је уговором обавезала да ће откупити акције тих мањинских власника банке и то за око 252 милиона евра.

То је, како наводи „Данас“, сигурна зарада за те инвеститоре јер су својевремено уложили 190 милиона евра, а при томе су неколико година добијали и новац од дивиденди из профита банке.

„Остаје нејасно да ли у случају да постигнута вредност њиховог удела на тендеру буде већа од тога, тај вишак иде њима или остаје држави“, пише лист.

Додаје се да вредност Комерцијалне банке према цени акција у петак од 2.800 динара је близу 400 милиона евра. То значи да државни пакет вреди око 166 милиона евра, а пакет медјународних фондова 165 милиона евра, скоро 100 милиона мање од оног што им је уговором из 2006. гарантовано.

По писању данашњег „Блица“, пола милијарде евра вредност је коју је Влада Србије одредила за 100 одсто капитала Комерцијалне банке.

„С обзиром на то да се на продају нуди највише 83,2 одсто капитала, Комерцијална банка би у том случају могла да буде продата за око 415 милиона евра. То је око 15 милиона евра више од тренутне тржишне цене ове банке на Београдској берзи“, наводи лист.

Комерцијална банка је у прошлој години остварила добит после пореза 8,4 милијарде динара односно 71 милион евра. На крају године имала је укупне депозите у висини 350 милијарди динара и капитал 71,5 милијарду динара. Укупна актива банке је повећана за 10 одсто током прошле године и достигла 441 милијарду динара.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!