Прочитај ми чланак

Дежер: ЕУ ће финансирати градњу 16.000 станова у Краљеву

0

Краљево – Европска унија финансијски ће помоћи изградњу око 16.000 станова за збрињавање преосталих расељених и избеглих особа у Србији, изјавио је данас у Краљеву шеф Делегације ЕУ у нашој земљи Венсан Дежер.

Он је обишао нову зграду у Краљеву, у коју је усељено 20 породица чију је изградњу у Борачком насељу, ЕУ помогла са 300.000 еура.

Дежер је казао да ће делегација ЕУ у Србији тражити средства од европских фондова, фондова САД и других финансијских институција како би се изградило недостајућих 16.000 станова у Србији за расељене и избегле особе.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић је казао да је у почетку било око 700 колективних центара, а да је сада остало нешто више од 20.

Он је казао да је у Краљеву преостао колективни центар „Матарушка бања”, где још увек има педесетак особа.

Европска унија је до сада издвојила 51 милион еура за решавање стамбених питања избеглица и интерно расељених лица, а само за Краљево је издвојила око милион еура.

У нову зграду у Краљеву је смештено 13 породица са Косова, 3 из Босне и Хрватске и 4 социјално угрожене породице из Краљева.

Тај пројекта је реализован у сарадњи са УНХЦР-ом чији су представници најавили да ће у наредном периоду бити настављена изградња таквих зграда у Србији.

Градоначелник Краљева Драган Јовановић је изјавио да је општина Краљево донирала грађевинско земљишта и инфрастуктурно припремила локацију.

Пројекат је финансиран из претприступних фондова ЕУ, а реализован у сарадњи са Комесаријатом за избеглице републике Србије и УНХЦР.

 

(Танјуг)