Прочитај ми чланак

ДАНАС: Уклањање брда у Грделичкој клисури коштало би десетине милиона евра

0

Најновија идеја председника Србије Александра Вучића да се проблем клизишта и обрушавања потпорног зида изнад Коридора 10 у Грделичкој клисури реши уклањањем брда и даље изазива чуђење и неверицу у стручној јавности.

Додуше, од овог решења, кажу, само једно је невероватније, а то је гађање брда топовима, што је, веровали или не, изгледа стварно био предлог за решавање проблема с обзиром да је председник изјавио: „Слоба је хтео ово брдо топовима да руши, ми ћемо га преместити на другу страну.“

Мада су председник Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић поновили да би ауто-пут требало да буде готов до краја године, мада донекле неубедљиво, уз опаску да би „пут требало да буде готов до краја године и да месец дана тамо-вамо није толико важно колико је важно да буде безбедан“.

Иначе, директор Коридора Србије Зоран Бабић је непосредно након обрушавања брда изјавио да ће санација клизишта коштати седам милиона евра.

Дашић: Ко је Вучићу дао ову идеју?

За Данијела Дашића, грађевинског инжењера из Ниша, једина нелогичнија идеја од склањања брда је гађање брда топовима.

„Мислим да нико није узео калкулатор у руке и бар консултовао Гугл мапе да види димензије брда. Ја сам то урадио и површном рачуницом дошао до тога да треба уклонити 25 милиона кубних метара растресите земље. То је огроман посао. Да могу да раде 24 сата на томе и да имају на располагању неограничену механизацију, то не би могло да се уради за мање од годину дана. Да не причамо о томе где сву ту земљу одложити. Само уклањање брда би коштало десетине милиона евра и само по себи захтевало велики пројекат. Остаје нејасно да ли се ради у ствари о шишању врха, што не би решило проблем, јер цело брдо клиза. Ипак главно питање је ко је дао ту идеју председнику“, каже Дашић указујући да се до сада вредност пројекта удвостручила, а рокови продужени три пута.

„То је деоница од 26 километара. Ако не знају, могли су да оду до Македоније на граници са Грчком да виде како је за две године урађена слична и још тежа деоница ауто-пута“, истиче додајући да је још 2013. године потписан уговор по коме је требало већ 2015. године да буде готов ауто-пут и да за то треба питати Министарство грађевине и директоре, бившег и садашњег, Коридора Србије.

За упућене спорно је пре свега то што је пројекат ове деонице ауто-пута који је радио Институт ЦИП чак 11 пута мењан и то без сагласности ЦИП-а. Према речима Дашића, то је у грађевинарству забрањено. Други „грех“ је то што је по свему судећи нови пројекат радио извођач радова, шпански „Азви“, што се такође не ради у оваквом послу.

„Треба утврдити ко је то оверавао и наручивао. Инжењере не треба кривити јер они раде оно што им се тражи. Када би се тражило ко је дао налоге, одговорност би се могла сузити на Министарство и Коридоре“, сматра Дашић.

Инжењерских решења има, као на пример смањивање угла, чиме би се смањило клизање, затим подизање масивних потпорних зидова који би спречавали клизање „као што је прављено у време Тита“.

Илић: Не може економиста да води министарство грађевине

Бивши министар грађевине Велимир Илић истиче и да је једно од јефтинијих и бржих решења оно које је примењено на Коридору 11 на брду Велики Кик.

„Тамо је било великих проблема са клизиштем, водама и решено је изградњом тунела. То исто може да се уради и у Грделици и било би много јефтиније, брже и безбедније. Ово са рушењем целог брда је незамисливо у 21. веку са свим техничким решењима и механизацијом. Људи су прошли кроз Монблан, а ови хоће да склањају брдо“, чуди се Илић.

Он сматра да ми имамо добре инжењере који се налазе у институтима, ЦИП-у и Институту за путеве, али да је проблем што послове добијају „неке приватне, а у последње време и страначке фирме са два-три инжењера, док су наше велике пројектантске куће девалвирали“.

„Не може тек тако економиста да води инжењерско министарство као што је министарство грађевине. Неки људи који су водили Коридоре су имали дипломе непостојећих факултета. Смешно је да председник државе доноси пројекат који ће решити проблем. Одакле му тај пројекат после два-три дана и јел у њему пише да треба уконити брдо“, пита се Илић.

Један други бивши, такође у више мандата, министар задужен за грађевинарство, Милутин Мркоњић каже да је завршио са давањем изјава на ову тему уз коментар да је важно само да се Коридор заврши и да је „драматизација непотребна“.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!