Прочитај ми чланак

Дачић-Вучић-Динкић: Нема договора око буџета и „Телекома”

0

Vucic Daci Dinkic(Новости)
Водећа коалициона тројка Дачић-Вучић-Динкић сатима разговарала о конкретним мерама за опоравак економије. О реконструкцији Владе после одлуке Брисела.

Дa Србија више нема времена за губљење и да је хитно потребно средити стање у економији и државној каси апсолутно се слажу три кључна партнера у власти, али договор око конкретних болних резова није постигнут ни после вишечасовног састанка водеће тројке – Ивице Дачића, Александра Вучића и Млађана Динкића.

Они су на састанку, у којем је учествовала и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, разматрали различите предлоге за смањење буџетског дефицита и ублажавања последица кризе, али су између шефова напредњака, социјалиста и УРС и даље остале разлике око тога за коју ургентну стратегију Влада треба да се определи наредних месеци.

Како је после сусрета саопштено из Владе, разговори о економској ситуацији у земљи, фискалној консолидацији и мерама које треба да омогуће привредни развој, инвестиције и бољи живот грађана, наставиће се током недеље, а биће обављене и консултације са члановима Фискалног савета, Националног савета за привредни опоравак Србије и Социјално-економског савета.

ВУЧИЋ: НЕ СМЕМО ДА БУДЕМО КАО ДС
Како сазнају „Новости“, Вучић је у недељу на седници Председништва СНС обавестио партијске колеге да се противи продаји „Телекома“ и опоменуо их да не смеју „да размишљају у уским интересима“: – Не смемо да се понашамо као што се понашао ДС, да се зачауримо у ускостраначке феуде и бринемо само о личним интересима. Србија и њени грађани су испред свих нас и морамо да размишљамо шта је најбоље за њих.

За разлику од економског курса, око кога ће се и наредних дана водити разговори на највишем нивоу, премијер, први потпредседник и министар финансија постигли су начелну сагласност да се питање евентуалне реконструкције и ванредних парламентарних избора разматра тек после одлуке Европског савета о датуму за почетак приступних преговора.

Водећа тројка, како је најавио премијер Дачић, наставиће разговоре и проширити круг учесника у овој дебати, јер „економија и мере које треба предузети нису само питање политике, већ и струке“:

– Треба да усвојимо мере уштеде које неће погодити најсиромашније, а истовремено ће омогућити раст друштвеног производа и покретање индустријске производње. Није лако наћи баланс између те две теме.

Идеја је да се дефицит што више смањи. Проблем је настао зато што су приходи мањи него што је планирано, а ново задуживање не долази у обзир – рекао је премијер после укрштања аргумената са Вучићем и Динкићем.

У ПОНЕДЕЉАК О УШТЕДАМА
За понедељак је заказана седница Владе на чијем дневном реду би, како сазнајемо, могла да се нађе и питање измена неких од закона из области рада и пензијског система, а у циљу неопходних уштеда у буџету. ММФ инсистира да Србија, адекватним законским решењима, дестимулише ранији одлазак у пензију, а стимулише каснији, као и да се међу ставкама за смањивање расхода у државној каси нађу и субвенције фирмама у реструктурирању.

Како сазнају „Новости“, водећа тројка сложила се да не буде смањивања социјалних давања и пензија, али још постоје различити предлози чије би све коверте у јавном сектору, требало да буду стањене.

Једна од идеја, а за коју се залаже министар Динкић, јесте да се иде и на смањивање плата у администрацији на републичком, покрајинском и локалном нивоу, али је рачуница да ту не би биле остварене потребне уштеде.

Динкић је нагласио и да ће рационализације у јавном сектору бити, као и ограничавања броја запослених и предочио да се за тај посао управо разрађују мере и најавио да ће у јуну бити направљен регистар свих запослених у јавном сектору.

Шефови три водеће партије у Влади разматрали су и стратегију за неке од највећих јавних предузећа, али никаква конкретна одлука није донета. Питање судбине „Телекома“ тако до даљњег остаје отворено.

 

Први потпредседник противи се продаји овог предузећа, иако би Србија сада могла да добије више новца него што је нуђено претходној влади, јер не постоје пројекти у које би та средства била уложена. На истој „линији“ нашао се и премијер, који је поручио да „не сме бити продаје важних државних ресурса да би се покриле рупе у буџету“.