Прочитај ми чланак

Д.Тврдишић: Јоргованка Табаковић – Народна банка Србије то сам ја!

0

У последње време из више међусобно независних извора стижу до нас информације о несвакидашњем  развоју догађаја у Народној банци Србије од доласка на дужност новог гувернера Јоргованке Табаковић.

У почетку томе нисмо придавали велики значај мислећи да је то последица  уходавања новог руководства.

Мислили смо и да су поједине, у најмању руку чудне информације у ствари гласине које шире незадовољници који су изгубили одређене позиције у тој институцији. Међутим, како је пролазило време повећавао се број извора а информације и констатације које су долазиле до нас су водиле ка веома јасним закључцима: Јоргованка Табаковић третира Народну банку Србије као предузеће. Да будемо јаснији, као неко државно предузеће типа Телекома Србије где је раније радила, с том разликом што га она третира као губиташа који је на државним јаслама.

Јоргованка Табаковић доживљава улогу гувернера као менаџера тог предузећа, а не као челника једне од најважнијих институција у земљи у чијој је надлежности монетарна политика и банкарски систем.

Сходно томе приоритет њеног ангажовања се своди на контролу унутрашњег пословања и смањење трошкова. Како другачије да протумачимо то што је уведен још један, додатни ниво контроле плаћања свих, понављамо како смо чули, баш свих па и рачуна од 1.000 динара. Уз то није необично да их гувернер носи са собом, а једино што бисмо се запитали јесте то како је могуће неки рачун проверити а да при том није позната цела трансакција нити сва документација која претходи том рачуну. Рационализација пословања и смањење трошкова пословања НБС није спорно, чак је и веома пожељно. Али, постоје у овом тренутку већи приоритети.

Не меша се у свој посао

У Народној банци има много, суштински  важног посла у вези монетарне политике и банкарског система од кога зависе судбине грађана ове земље, па се питамо да ли се одобравањем, буквално свих рачуна треба бавити баш гувернер лично? Причамо о можда неколико стотина рачуна  који пристижу  дневно. За тако нешто је потребно утрошити пуно времена сваког дана. Зар гувернер нема право да изабере своју екипу у коју има пуно поверење па да лепо њима делегира посао и одређена овлашћења, поред осталог и за контролу и одобравање рачуна и плаћања?

Контрола већих износа и одређених типова плаћања би свакако требало да прође  кроз њену контролу али овако како сада ствари стоје то је непотребна, додатна контрола којом се не добија ништа. Не добија се ништа али се зато губи. С обзиром да гувернер ради још читав низ за ту функцију неуобичајених послова, често  се нема времена да се одобри неко плаћање на време. Зато поједина плаћања могу чекати и више дана чиме се стварају одређени оперативни проблеми у раду.

О каквим се то додатним пословима ради? Ни сами нисмо веровали када смо чули али до нас је, понављамо, из више међусобно независних извора стигла информација да гувернер врши контролу,  класирање и проверу све пристигле писане поште у НБС пре него што се дистрибуира даље ка примаоцима?!? Заиста звучи невероватно, поготово када претпоставимо колико дописа, писама и чега све још стигне дневно у НБС.

Исто тако, изгледа да се гувернер лично у значајном обиму бави и притужбама грађана на банке по основу Закона о заштити корисника финансијских услуга. Зар јој недељни, сумарни извештај по различитим категоријама жалби  не може доставити релевантни руководилац? Зар гувернера не треба да занима шири поглед од појединачних, конкретних случајева?

Да ли је могуће да у земљи у којој је инфлација преко 10% годишње гувернер нема преча посла него да лично одобрава службена путовања у иностранство и стручна усавршавања у земљи? Од тога је изгледа и још важније колика је плата кафе куварица и да ли свим запосленима треба поделити службени телефон, наравно погађате да би добављач био Телеком? Толико и о јавним набавкама и поштовању закона.

А где су сарадници?

Шта рећи? Изгледа да гувернер Јоргованка Табаковић нема у свом вокабулару две веома битне речи:  ПОВЕРЕЊЕ И ДЕЛЕГИРАЊ Е.

Чак и мања предузећа од 20 запослених, а да не говоримо о већим системима и иституцијама попун НБС захтевају делегирање послова на основу овлашћења која су додељена поверењем. Посао не може да функционише тако што ће власник или директор да буде умешан у све могуће операције. Послови се морају делегирати. Руководиоци и извршиоци којима је посао делегиран се могу повремено  контролисати. Уколико неко не ради свој посао како треба, такав се смењује или му се одузима овлашћење које се додељује другом. Ствар процене.

Не можемо да верујемо да гувернер Јоргованка Табаковић не може да делегира овај ниво послова на сараднике које  је сама одабрала. Овако испада да она ради послове знатно нижег реда од њене функције као што су послови ликвидатора, контролора или референта. Све ово је још чудније јер се прича да је у НБС запослен преко ноћи велики број радника. И раније гарнитуре су запошљавале партијске кадрове али су бар имале поверења у њих!

А када смо већ споменули овлашћења прича се и да су руководиоцима на разним нивоима укинута уобичајена овлашћења што је почело да прави проблеме у свакодневном оперативном раду. Исто тако не можемо да верујемо, како се прича, да су укинути сви акти који се тичу набавке а да у међувремену нису донети нови. Исто тако, да нису усвојени планови набавке и контроле банака за ову годину као и да нису продужени неки уговори са важним постојећим добављачима а да у посао нису уведени нови.

Прича се и да поједини старији радници који су прошли разне политичке гарнитуре говоре да до сада нису видели овакав организациони хаос и овако лошу ситуацију у НБС. Колико нам је познато, ни „запослени из странке“ немају добро мишљење о новопостављеном „менаџеру“. Све ово је, наравно, потребно проверити, али што хитније.

Јер, све ово нам говори да се „менаџер“ Јоргованка Табаковић  поставља у центар свих оперативних послова са основном идејом  „Народна банка – то сам Ја“.

Да не будемо погрешно схваћени. Свесни смо чињеница да је НБС прегломазна, да је трома и слабо организована, да има превише запослених које су ранијих година довођени од стране разних политичких гарнитура и сл. Међутим, овакав приступ Јоргованке Табаковић нам говори да она ради само оно што зна.  Следећи логику испада да се бави свим и свачим осим монетарном политиком па изведите сами закључак из тога.

НБС-у је заиста потребна организациона реформа, али сигурно не оваква реформа са гувернером-менаџером и како би то неки додали диктатором у првом плану. НБС није Телеком, а Телеком колико смо бар ми обавештени није губиташ. Менаџери су сигурно потребни НБС-у, али не на централном нивоу. На централном нивоу је потребан гувернер који зна шта хоће у вези са монетарном политиком која би довела до повећања запослености и повећања животног стандарда свих грађана. Радити све друго, а избегавати као гувернер бављење овим кључним описом посла представља у најмању руку велики проблем за читаву државу Србију.

(dverisrpske.com)