Прочитај ми чланак

Чему преговори о минималцу кад ће бити како Вучић каже?!

0

Тимови послодаваца, синдиката и државе који преговарају о минималној цени рада поново би требало да се састану сутра, 23. августа. Послодавци и синдикати незадовољни су због чињенице да је социјални дијалог формалност јер "на крају буде како је председник Србије Александар Вучић израчунао".

Вучић је прошле године унапред „обрачунао“ колико ће бити повећање и тако се и догодило, а то је учинио и сада, најављујући повећање за наредну годину, са 32.000 на око 35.000 динара. То су затим поновили и чланови Владе.

Економски саветник у синдикату УГС Независност Зоран Ристић подсећа да је председник Србије и прошле године пре преговора рекао колико треба да износи минимална цена рада и да је тако и било.

– И ове године Вучић је унапред рекао колико треба да износи минимална зарада, па ћемо видети да ли ће тако бити, али су на тај начин обесмишљени преговори – рекао је Ристић.

Са тим се слаже и директор Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић.

– Чему преговори за висину минималне месечне зараде за следећу годину када је Вучић рекао колика ће бити. Кунемо се у социјални дијалог, а ето како изгледа – рекао је Дробњаковић.

До 15. септембра требало би да се утврди коначан износ минималца. Прописи предвиђају да, ако се не постигне договор, висину минималне зараде утврђује влада, што је и учинила прошле године.

Дробњаковић навео је да ће се послодавци борити за повећање неопорезиве основице.

– Нико није повећао промет, одакле да исплатимо веће зараде. То није само повећање минималца већ и свих осталих плата јер ако се повећа минимална и остали радници траже да се и њима повећа зарада – рекао је Дробњаковић.

Истакао је да држава, ако жели да поправи положај радника, треба да укине порез на целу минималну зараду уместо на део.

Неопходно је, додао је, уместо пропорционалног пореског система увести прогресивни, како би више били опорезовани они који више и зарађују.

Слога: Наставак унижавања српских радника

Синдикат „Слога“ оценио је да је најава повећања минималне зараде за око 2.000 динара наставак „унижавања српских радника у земљи јефтине радне снаге, поткупљивих политичара, синдикалних сплеткароша, демагога и манипулатора људским судбинама“.

– Иако би минималну цену рада до 15. септембра требало да договарају репрезентативни синдикати, Влада Србије и Унија послодаваца, то се неће ни овога пута догодити, јер ће „минималац“ донети Влада Србије, а по предходној одлуци једног човека, Александра Вучића – истиче се у саопштењу.

Синдикат „Слога“ је позвао челнике синдиката „Независност“ и Савеза самосталних синдиката Србије да престану да „изигравају синдикалне марионете у Социјално-економском савету и да зарад својих, пре свега личних бенефита држе српске раднике у стању ропства, сиромаштва и немаштине“.