Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА ЗАТВАРА СРПСКЕ ФАБРИКЕ: Царина уз Дачићев благослов

0

most-u-kutinju

После три дана чекања у Јарињу, молби, запомагања и бројних интервенција из Београда, Приштине и Брисела, албански царинари јуче су коначно пустили раднике Мостоградње из Београда да са својом мехнизацијом пређу на север Косова и поправе мост на Ибру у селу Кутиње код Лепосавића.

Царинари су од радника Мостоградње тражили да плате царину за бетонске и металне елементе које су понели за привремену санацију моста на Ибру оштећеног у поплавама прошле јесени. Планирано је да за три дана избетонирају бетонске лукове који би док траје зима омогућили деци из овог и околних села да иду у школу, а житељима да имају бар пешачку везу са општином Лепосавић.

„Речено нам је да је привремено забрањен увоз на север Косова, да треба да тражимо одобрење Приштине и да добијемо гаранције банке. Објаснили смо им да се у овом случају не ради о увозу већ само о допремању делова за мост који ће бити враћени када временски услови дозволе да се у Кутињу гради нови мост“, каже Драган Јаблановић, новоизабрани председник општине Лепосавић и члан тима за имплементацију Бриселског споразума.

У делу Бриселског споразума прецизирано је да се роба која се из централне Србије на север Косова допрема као сировина за даљу производњу само евидентира, а дажбине се плаћају само на готове производе, али то се не поштује. Практично, сада се ради о дуплом опорезивању, најпре се наплаћују дажбине на сировину која се допрема из централне Србије, а потом и на готове производе што је недопустиво.

„Ово је још један доказ да Приштина не поштује Бриселски споразум и одлуке које су, у присуству представника међународне заједнице, донеле српска и албанска страна. Ако се оваква пракса настави, све фабрике на северу Косова мораће да зауставе производњу“, истиче Јаблановић.

Машине ће, по свему судећи, морати да зауставе: Лола-фор у Лешку, Симпо у Зубином Потоку, флотација Копаоник у Лепосавићу и друге. Ови погони упошљавају око 1.000 радника и директно су везани за Србију где им се налазе матичне фабрике.

Срби на северу Косова који су били против изласка за изборе, јер су знали шта све доноси Бриселски споразума, сада подсећају да су упозоравали на сву његову штетност и да север тек очекује „затварање“ и боље на несагледивим последицама.

„Изасланици из Београда и даље народу причају бајке о великом успеху, а кад се суоче се проблемима сличним овима које имају радници Мостоградње или увозници сировина из Србије ћуте. Сам по себи Бриселски споразум за Србе на северу је погубан, а још је погубнији када га Албанци, који су нам, уз благослов Београда, заузели Брњак и Јариње, спроводе онако како њима одговара“, каже Златибор Ђорђевић, председник удружења Стара Србија у Лепосавићу.

______________________________________________________

Како су прошли?

Драган Јаблановић је јуче био на састанцима, па нисмо могли да утврдимо како су радници Мостоградње прошли: да ли су молбе уродиле плодом, да ли је можда плаћена царина или је Приштини дата нека друга гаранција да ће све што су унели на север Косова и вратити.

(Вести)