Прочитај ми чланак

Блокаде фирми до наплате пореског дуга

0

bankrot
(Блиц)

Министарство финансија ће од почетка наредног месеца блокирати трансфере свих локалних самоуправа чија предузећа или установе не потпишу споразум о репрограму или не измире пореске дугове. О томе је, сазнајемо ових дана, одлуку донела Влада. С друге стране, међу приватним фирмама које дугују за порез готово да нема оне чији рачуни нису блокирани. Изузетак је „Симпо“ и још неколико фирми које су у поступку репрограма.

Нулта толеранција за финансијску дисциплину – тако је министар финансија Млађан Динкић јуче објаснио силне блокаде рачуна приватних, али и државних фирми као разлог примене овог модела наплате вишегодишњих дугова за порез.

У случају „Симпа“, они ће морати или да плате дуг, што је мало вероватно, или ће тај дуг бити претворен у државно власништво над компанијом – рекао је јуче министар финансија. У питању је, да подсетимо, компанија у којој је држава, са 28,8 одсто власништва, највећи појединачни власник.

 Око 47 одсто власништва имају физичка лица, а како се незванично могло чути, претходних месеци „дуг за порез толерисан је јер се очекивала приватизација ове фирме“. Иначе, „Симпо“ је јуче саопштио да је њихов дуг за порезе знатно мањи, што је током дана Пореска управа демантовала, наводећи таксативно колико појединачно дугује свака од повезаних фирми у тој компанији. У коначном збиру према њиховим подацима то је 5,7 милијарди динара.

 

Око 4.500 запослених у овој фирми једино има покривено здравствено осигурање.
Овај модел, сазнајемо, неће важити за приватне фирме попут „Фармакома“, „Дунав групе агрегати“ или „Вујић Врање“. Процене су, иначе, да у приватним активним фирмама које се налазе на списку највећих дужника ради око 40.000 људи. Њима се не уплаћују доприноси, а већина не добија ни плату.

– Криза је све довела у тешку ситуацију па и нас. Ја сам савестан привредник. Порезници треба да јуре фантомске фирме, а не нас. Дугујемо за порезе, доприносе и плате, али ћемо то платити кад-тад и имамо од чега јер компанија има вредну имовину – каже Видоје Вујић, власник фирме „Вујић Ваљево“ која дугује око 300 милиона динара дажбина држави.

Богићевић: Проблем и држави

Имамо проблем, али га има и држава. Ако нам не онемогуће да радимо, то ће довести у питање егзистенцију 4.000 радника и њихових породица. Плате касне, али се некако сналазимо. Није једноставно. Настао је проблем јер су нас банке неправедно блокирале, али верујем да ће то бити решено наредних дана – каже Мирослав Богићевић, власник „Фармакома“ који за порез дугује 180 милиона динара.