Прочитај ми чланак

Свако од нас вратиће 2.500 евра због „помоћи“ државе

0

Главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк изјавио је да је давање новца из буџета одређеним категоријама друштва апсолутно неодговорно, и економски и социјално, те да представља предизборно подмазивање гласачке машине.

На списку помоћи уочи избора су пензионери, којима је овог четвртка исплаћена једнократна помоћ од 20.000 динара, а добиће је ускоро и студенти и средњошколци.

Колико год се људима чини да је то нешто што им држава даје, то је, како је објаснио Ћулибрк за Н1, новац који је претходно позајмила и ми ћемо сви морати да га вратимо са великим каматама.

– Ми само слушамо када власт најављује нове поклоне. Нисмо чули да је, од када је почело бацање пара из хеликоптера крајем 2019. године, наш јавни дуг повећан за 11,5 милијарди евра – навео је он.

То, како је појаснио Ћулибрк, значи да је држава у последње три године сваког од нас задужила за по 2.000 евра.

– Ми ћемо тај дуг враћати са каматама – истиче Ћулибрк.

– Свако од нас ће у наредних 10 година вратити 2.500 евра за оно што нам је држава поклонила у те три године – рекао је Ћулибрк.

Према његовим речима, циљ је да се обезбеди који глас више, а власт то неће да кошта јер „ћемо дугове враћати сви ми“.

– Да сам је председник или министар финансија, било би ме срамота да пензионер који има пензију 17.000 каже да је задовољан. То је оно што је најгоре. Економски проблеми могу да се реше али оно у шта смо друштво претворили и преко чега прелазимо, то је најгоре од свега – оценио је он.

Све ове једнократне помоћи су, како је навео, најављене и биће исплаћене након ребаланса у коме ни динар није био предвиђен ни за шта од тога.

– То је кршење свих закона, предизборно подмазивање гласачке машине. Да се мислило о томе, било би у ребалансу буџета – истакао је Ћулибрк.

Како је навео, за просечну плату и пензију 2006. године, могло је да се купи више хлеба, млека, меса и јогурта, него што је то случај данас.

– Пре неко вече председник је рекао да ће просечна пензија 2027. године бити 650 евра или 75.000 динара. То значи да ће курс евра бити 115 динара. Јесмо ли толики дебили да поверујемо да је динар најјача валута на свету – упитао је Ћулибрк и додао да ћемо 17. децембра имати прилику да добијемо одговор на то питање.

Истиче да имамо највећу инфлацију у Европи и да би људи требало да верују својим очима и новчаницима.

– Цео свет у просеку 12 година расте брже од нас. Овим досадашњим темпом, не можемо да стигнемо развијени свет за 50 година – оценио је Ћулибрк.

Кол центри, скупа одела, црни фондови… Све је то, сматра Ћулибрк из црних фондова односно нелегалан новац.

– Све оно на њима вреди брат брату 10 годишњих плата – казао је Ћулибрк наводећи да грађани, најсиромашнији то не виде.

– Како човек са пензијом од 17.000 динара може да види да одело вреди 5.000 евра – истакао је он.

То су, како је казао, црни фондови односно нелегалан новац.

– Не знам шта чека Агенција за спречавање корупције. За то би морало да се одговара – закључио је Милан Ћулибрк.