Прочитај ми чланак

БИТКОИН НА БАЛКАНУ – да ли је криптовалута стигла и до нас?

0

Биткоин – сви причају о њему али нико га никада није видео. Виртуелна криптовалута залудела је свет са вешћу да је једна јединица достигла цену од невероватних 10.000 долара. и док се Западна Европа и Америка увелику утркују у производњи и поседовању Биткоина – дошли смо до питања да ли је криптовалута стигла и до нас.

Иако обавијена велом мистерија, помама за овом кирптовалутом досегла је поуларност глобалних размера. У Холивуду је трговина и поседовање Биткоинова постало хит и део мејнстрим културе. Док свет бруји о новодостиглој вредности Балкан се тихо прикљуцује овом тренду.

Још 2014. године Дубровчанка, Луција Неил, власница апртмана у насељу Сустјепан, дозволила је, медју првима, коришћење Биткоина приликом плаћања. Поред овога, уколико искористите ову валуту следило вам је 10% попуста на све њихове услуге. Ова вест се проширила светом и медији су били више него заинтеросовани да виде како це ствари даље одвијати.

Луцији су се прикључили и џрватски вебпортали honorarniposao.net који се бави трговином веб доменима као и mzt.hr портал који има функцију водича у свету онлајн Казина.

Прва школа на Балкану, која је уместо традиционалне валуте дозволила плаћање школарине Битокиновима, јесте Е-гимназија из Новог Сада. Школу какрактерише интензивна примена знања из информационих технологија и већ четрвту годину заредом користи ову валуту.

С обзиром да је осцилирање вредности једног Биткоина на берзи доста велико и осцилације су редовне, предузетници који су дозволили коришћење ове валуте пре три ли четири година сада заиста имају разлога за славље, с обзиром да је ове недеље валуте достигла раст од 2000 % у поређењу на вредност коју је имала пре 3-4 године.

Биткоин не зависи од државе, анонимо се купује и тргује њиме. Свако може располагати овим средствима на лак и једноставан начин. Валутом се лако тргује али прилично тешко се зарађује.

Потребно је бити стрпљив и чувати валуту док на берзи не достигне већи раст.

Радује нас мишљење да Балкан држи корак са светом, а валута ће нас сигурно изненадити још много пута.