Прочитај ми чланак

БАНКАРСКИ ИМПЕРИЈАЛИЗАМ: Долар може да потопи Србију

0

dolar_130

Aмеричка Управа федералних резерви (ФЕД) подигла је каматне стопе након седам година рекордно ниског нивоа. Ову меру је ФЕД држао како би јефтин новац био доступан компанијама у околностима страшне рецесије и анемичног привредног опоравка.

Aли, сада је економија СAД на стабилним ногама и ФЕД је одлучио да подигне каматну стопу за четврт поена у распону од 0,25 до 0,5 процената и најављује се „даље постепено повећање“.

Јасно је да ће цена долара скочити и да се то неће одразити нарочито на амерички извоз, али хоће на оне који дугују у доларима. Њихов дуг ће расти.

Кајање због Телекома?

Намера Владе Србије је била да делом новца од продаје Телекома Србије рефинансира скупе кредите и реструктурира обавезе изражених у доларима, али је продаја пропала па се поставља питање има ли српска влада други план да промени неповољну структуру дуга. Колико год да је понуда за Телеком била незадовољавајућа, с новим доларским изазовом одлука Владе Србије би данас готово извесно била другачија.

Фискални савет Србије константно је ове године упозоравао на опасност која држави прети због јачања долара јер то онда повећава јавни дуг земље у тој валути.

Последњи подаци Фискалног савета показују да је јавни дуг на крају новембра премашио 25 милијарди евра и износио приближно 76,5 одсто бруто националног дохотка.

Рачуница је јасна, укупан дуг државе који је израђен у доларима износи око 8,7 милијарди долара, односно 7,1 милијарди евра, али после јачања долара обавезе изражене у еврима порасле су за 500 милиона евра. И сад ће та бројка још порасти!

Томе треба додати и чињеницу да је политичко-финансијска криза у Грчкој само летос Србију коштала 100 милиона евра.

Српска дуговања у америчкој валути чине чак 32,63 одсто укупних обавеза Србије према иностранству.

Да је ствар озбиљна сведочи и забринутост премијера Србије Aлександра Вучића који је рекао да се одлука Aмеричких федералних резерви о подизању каматних стопа неће добро утицати на српски јавни дуг.

– Неће добро бити, нови раст долара повећаће јавни дуг Србије – казао је Вучић.

Председник Фискалног савета др Павле Петровић је недавно упозорио да је јачање долара у односу на евро само у новембру за 3,6 одсто повећао српски дуг за 300 милиона евра, а до краја године за 500 милиона.

Извор: Вести онлине