Прочитај ми чланак

БАНКАРИ НАМ СКИДАЈУ И КОЖУ С ЛЕЂА: Камате на недозвољени минус иду и до 60 одсто!

0

Ова банкарска провизија могла би бити предмет тужбе за надокнаду штете јер ту банке много више узму него што дају, упозоравају из Ефективе

Ако сте се питали колика је највиша камата коју банке наплаћују у Србији – одговор је 59,4 одсто. То је, како показују подаци Народне банке Србије, највећа камата на недозвољени минус по текућем рачуну ако се узме у обзир 30 банака.

Иако је у односу на пре неколико месеци најскупља банкарска позајмица појефтинила са више од 80 одсто на садашњих 60, тешко да у овом случају многима не падне на памет да је реч о каматама које се наплаћују у легалним пословима.

Дејан Гавриловић из удружења Ефектива каже за Курир да је недозвољено прекорачење споран термин јер, ако је нешто недозвољено, значи да не може да се користи.

– То би било као да одете у банку, тражите и добијете кредит од 1.000 евра, а онда сутра дођете и кажете – дајте ми још 500 евра, нека то буде недозвољени кредит. Тако нешто не постоји. Недозвољени минус је замка – тврди он.

Гавриловић наводи да све то буди сумњу да банке у томе имају рачуницу, да се клијент прерачуна у плаћању месечних обавеза, да свесно или несвесно уђе у недозвољени минус, и онда стиже драње преко камате.

Гавриловић наводи и да би тако велике камате могле да буду предмет тужбе за надокнаду штете, у смислу члана 15 Закона о облигационим односима – неједнакост узајамних давања. Банка ти, додаје, одобри 30.000 динара уз камату од 15 одсто, а онда, ако узмеш динар преко тога, камата је 60 одсто, или четири пута више. Банка за себе, додаје, наплаћује енормно високу камату, на коју нема права.