Прочитај ми чланак

Французи предузели очајнички корак после Макронове изјаве о Украјини

0

Сукоб у Украјини, а посебно изјаве Емануела Макрона о слању трупа у ову земљу, изазвале су нагло повећање интересовања француских становника за куповину приватних бункера и склоништа, пише Ле Фигаро. Како се наводи у материјалу, сукоб у Украјини је подстакао тржиште за изградњу заштитних склоништа за појединце.

Менаџер једне од компанија укључених у њихову изградњу Енцо Петроне рекао је за издање да је почетак руске специјалне операције изазвао пораст захтева потенцијалних клијената.

Према његовим речима, тада су са компанијом контактирали две стотине пута дневно, „то је било лудо“.

„Број захтева за понуде нагло је порастао када је Емануел Макрон крајем фебруара говорио о слању трупа у Украјину и од тада је на истом нивоу као од почетка године“, додао је Петроне.

Како наводи публикација, у Француској је изградња склоништа за бомбе и даље слабо развијена област, за разлику од њених „опрезнијих суседа“.

Крајем фебруара Макрон је рекао да ће Париз учинити све да спречи Москву „да победи у овом рату“. Према његовим речима, шефови западних земаља разговарали су о могућности слања трупа у Украјину, али још није било могуће постићи консензус.

Политичар, који је због ових изјава био жестоко критикован и у земљи и од стране његових савезника из НАТО-а , касније је приметио да су све његове речи пажљиво размотрене

Он је такође истакао да Париз нема „границе и црвене линије“ по питању помоћи Кијеву.

Коментаришући Макронове речи о слању трупа у Украјину, Кремљ је рекао да би такав развој догађаја неминовно довео до директног војног сукоба између Русије и НАТО-а.