Прочитај ми чланак

Авиони носе српски грб

0

A319 Serbia 2(Вечерње новости)

Коначан споразум око стратешког партнерства „Јат ервејза“ и „Етихада“ биће постигнут највероватније већ у петак. Церемонија потписивања уговора, којим компанија из Абу Дабија постаје власник 49 одсто „Јата“, биће организована за 10 до 15 дана.

Договорено је да држава преузме дуговања националне авио-компаније и побрине се за социјални програм за одлазак вишка запослених. До краја године креће се у комплетну обнову флоте. Још је неизвесно да ли ће „Етихад“ преузети руковођење „Јатом“ 1. августа или месец два касније. Договорено је и да убудуће наша национална авио-компанија носи назив „Ер Србија“.

Идејна решења за нове ознаке на авионима су спремна. Препознатљиве „Јатове“ тачке замениће српски грб, биће ту и српска застава, а назив „Јат ервејз“ одлази у историју. Мења га према предложеним идејним решењима „Ер Сербиа“ или „Сербиа ер“.

Губитак слотова

Озбиљан проблем може да настане ако је план да се „Јат“ угаси и формира нова компанија под називом „Ер Србија“ . Онда српски превозник губи највећу вредност коју има, а то су слотови. „Ер Србија“ ће морати у дугачке редове за слотове на „Хитроу“, „Шарл де Голу“, „Шереметјеву“… А тренутно има идеална времена слетања и полетања на најфреквентнијим светским аеродромима.

Стручњаци кажу да је, уколико се промени име, важно задржати постојеће кодове код међународних организација пре свега код ИАТЕ – Међународне асоцијације за ваздужни превоз. Ако Србија затражи и промену ЈУ кода онда је то процедура која је врло компликована, јер подразумева и измену свих комерцијалних уговора које национална авио-компанија има. Ако се промени име, мења се и сваки папир, ознаке на авионима, пословницама, а брдо пара мора да се потроши у рекламе односно кампање, како на домаћем тако и на страним тржиштима. „Јат“ је био препознатљив бренд, тако да пуно времена треба потрошити да се од „Ер Србије“ направи име препознатљиво у свету. Такође, Србија ће морати да обавести све државе са којима има потписане билатералне или мултилатералне споразуме да се носилац права по тим споразумима не зове више „Јат“ него „Ер Србија“. Такође, „Јат“ ће уз захтев за издавање дозволе за зимски ред летења ваздухопловну власт сваке земаље где лети морати да обавести о промени. Ако се мења само име компаније, слотови (време полетања и слетања на међунардоним аеродромима) и дозволе неће бити спорни.

Иначе, како „Новости“ незванично сазнају, „Етихад“ је тај који тражи да се име „Јата“ промени у „Ер Србија“.

Кондић води “Ер Србију“

Нови генерални директор српске националне авио-компаније, када „Етихад“ буде преузео руковођење, биће Дане Кондић, сазнају „Новости“. Кондић је пореклом Србин, а рођен је у Аустралији где се и школовао. Радио је у „Квантасу“, био је члан УО малезијске авио-компаније задужен за комерцијалу. Тренутно је запослен у „Етихаду“. Има српски пасош.