Прочитај ми чланак

АКО ПЛАНИРАТЕ ИСЕЉЕЊЕ: Папрене цене станарина у Немачкој за многе су луксуз

0

У Немачкој више од половине људи живи у изнајмљеним становима, што је највећи проценат у Европи, а станарине за све више људи представљају немогућ издатак.

И док је власт немоћна да заустави скок кирија, гнев станара у Немачкој расте због високе цене кирија. Овог пролећа су десетине хиљада људи изашле на улице да протестују.

Све је више захтева да се нешто учини, да се уведе ограничење цена, да се одузму некретнине великим фирмама које издају станове како би њихов посао преузела држава и тако даље, пише Дојче Веле (DW).

Према најновијој студији коју је наручио посланички клуб Левице у Бундестагу, кирије су се у последњих пет година повећале за 11,4 одсто.

Где су станови прескупи?

На првом месту је Минхен где изнајмљен квадратни метар стамбене површине кошта готово 18 евра у просеку – дакле за стан од сто квадрата плаћа се 1.800 евра без режија. Други је Франкфурт са 14,20 евра а на трећем месту је Штутгарт са нешто мање од 14 евра по квадратном метру. У Берлину је тренутно просечна цена 6,72 евра по квадратном метру, а најповољнији је Варштајн у Северној Рајни Вестфалији са 4,64 евра по квадратном метру.

Зашто је мало станова с повољном ценом?

Многи станови који су некада били у јавном власништву сада су у рукама концерна. Тако је, на пример, град Дрезден 2006. године продао све станове којима је располагао и тако једном потезом вратио своје дугове који су износили 741 милион евра.

Воновиа, највећи немачки концерн који издаје станове, има више од 300.000 стамбених јединица. Један од његових циљева је, како каже Сузане Хег, професорка за географско истраживање градова из Франкфурта, да сталним повећањем кирија оствари добит која се пребацује акционарима.

Други важан разлог за стално повећање цена је повећање потражње, тако да је понуда, нарочито у централним зонама метропола, постала врло оскудна.

„Готово половина свих студената уписаних у једној години у Немачкој студира у великим градовима“, каже Хег.

Каквим инструментима располаже власт?

Држава – што савезна, што покрајине – до краја мандата владајуће коалиције намерава да оживи јавну станоградњу са пет милијарди евра. Но, проблем је у томе што ограничење висине кирија не важи заувек; после неког времена њему истиче рок – то је 2018. био случај са готово 49.000 станова. Али саграђено је само 27.000 јавно дотираних социјалних станова. То значи да имамо 22.000 станова мање – за које се не траже превисоке кирије.

Савез немачких станара ДМБ тражи да се годишње гради 80.000 социјалних станова и 120.000 станова за изнајмљивање за које кирије неће бити превисоке. Савез критички упозорава да се гради превише скупих и луксузних станова, а гради се око 25 одсто станова мање него што је потребно.

Ограничење висине кирије

Од лета 2015. у Немачкој је висина кирија ограничена тако да оне при склапању првих уговора о изнајмљивању стана не смеју да прекораче „уобичајену вредност у кварту“ за више од десет одсто.

Стамбени додатак

Од 2020. године, грађани са слабим примањима ће имати право на реформисани стамбени додатак – део кирије који неком плаћа држава. Та мера ће обухватити око 600.000 домаћинстава.
Стамбени додатак многима може да олакша живот, али не решава проблеме мањка стамбеног простора.

Одузимање некретнина концернима

Грађанска иницијатива Берлина је Сенату овог града-покрајине предала петицију којом се тражи одузимање станова великим концернима. То би значило да би држава заправо натерала концерне да јој те станове продају како би сама могла да их изнајмљује по приступачним ценама.

Ембарго на повећање кирија

Берлински Сенат би ускоро могао да донесе одлуку о забрани повећања свих кирија у наредних пет година. То Странка левице тражи за читаву Немачку.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!