Прочитај ми чланак

Ако не добијате рачуне за струју, па вам стигне збирни – овако можете да се жалите

0

Након хакерског напада који је на ЕПС извршен крајем прошле године, грађанима су почели да стижу и драстично већи рачуни за струју. Из Удружења потрошача "Ефектива" сада наводе да имају и примере грађана који им се јављају са наводима да рачуне за струју не добијају извесни период, након чега има стигне обједињени рачун. Овакав начин издавања је незаконит, тврде у Ефективи.

Пре хакерског напада, грађане је почетком новембра прошле године сачекакло поскупљење струје. Нови ценовник Електропривреде Србије који је ступио на снагу показао је да сада киловат-час електричне енергије за грађане у све три зоне – зеленој, плавој и црвеној, било да је реч о јефтиној или скупој струји – поскупео за 9,28 одсто.

На то се надовезао хакерски напад, што је за последицу имало то да грађани нису могли да користе шалтере ЕПС-а, као ни да рачуне плате или рекламирају онлине.

Из Удружења потрошача „Ефектива“ појашњавају да имају случајеве грађана који су добијали збирне рачуне, као и да је то незаконито. Такве рачуне би требало рекламирати.

„Према члану 90 Закона о заштити потрошача, рачун за услуге од општег економског интереса се издаје за пружену и измерену услугу у обрачунском периоду који не може бити дужи од месец дана. Дакле, месечни рачун не може да се односи на сабрану потрошњу из неколико месеци уназад већ само на измерену потрошњу у месецу за који се тај рачун издаје“, кажу у Ефективи.

Појашњавају да се трговац струјом не може неосновано богатити тако што месецима не очитава струју, па онда грађанима изда један формално месечни рачун, али који је суштински збирни и у којем тај збир бива тарифиран као црвена зона.

„Да је трговац струјом радио свој посао, очитавао бројило у месечном ритму и издавао месечне рачуне на време, ти појединачни рачуни би били у нижим зонама (зеленој и плавој), и износи обрачунатих цена за сваки од тих рачуна били би значајно нижи него на том „збирном“ рачуну који је сву ту потрошњу сабрао и набио у црвену зону која је – папрено скупа“.
Како рекламирати рачун?

У удружењу потрошача наводе да рекламацијом треба захтевати поништавање спорног „збирног“ рачуна и издавање одвојених месечних рачуна са одвојеним вредностима очитавања. Уколико је потрошач сам очитавао бројило, па је о томе обавештавао ЕПС у писаном облику, на та своја обавештавања треба да подсети. Ако обавештења о својим очитавањима није слао, то треба да учини кроз рекламацију.

„Познато нам је да када се потрошач против „збирног“ рачуна побуни рекламацијом, да одустају и шаљу појединачне, исправљене рачуне. Зато немојте ћутати. Буните се. Рекламирајте. Онај ко ћути и повије главу проведе се к’о бос по трњу“, наводе из Ефективе.

Закључују да издавање „збирних“ рачуна за струју који су формално месечни представља обману потрошача – непоштену пословну праксу, забрањену Законом о заштити потрошача. Она је кажњива по члану 187 Закона о заштити потрошача, а прекршиоцу је запрећена новчана казна за прекршај у распону од 300.000 до 2.000.000 динара.