Прочитај ми чланак

А ПРИВАТНИЦИ? Пензионерима одложено плаћање рачуна

0

Губитак промета ће погодити многе мале привреднике због корона вируса, многи ће добити и отказе, па би држава требало са размисли о томе да и њима омогући одлагање плаћања рачуна.

Новца за исплату плата и пензија има, сва примања бице редовно исплаћивана, а пензионерима ће, уредбом Владе, бити одложено плаћање рачуна током три месеца, поручено је из Немањине 11.

Поред новчане помоћи од 4.000 динара, колико ће добити сваки од укупно 1,7 милиона пензионера у Србији, Влада Србије је донела одлуку да најстаријима помогне и у погледу плаћања месечних рачуна за време трајања ванредног стања уведеног због корона вируса у Србији.

Пензионерима и домаћинствима у којима има пензионера, практично ће бити одложено плаћање трошкова за комуналије за фебруар, март и април. Трошкови, дакле, неће бити опроштени, већ пролонгирани.

„И све то, наравно, без камате“, најавила је премијерка Ана Брнабић.

Говорећи о новим мерама Владе, премијерка је синоћ за РТС рекла и да у Влади траже решење како да пензије доставе пензионерима који своја примања подижу на шалтерима.

„Тражимо решење јер је врло важно да наши најстарији остану код кућа и да се сачувају“, поручила је Брнабић и додала да су ликвидност и стање државног буџета одлични.

Просечна пензија у Србији данас износи нешто изнад 27.000 динара. Око 20 одсто пензионера има, међутим, пензију која износи између 10.000 и 15.000 динара. Највећи број пензионера истовремено само за основне комуналије, струју и воду, без грејања, даје око 4.000 динара месечно.

„Када се поклопе такве околности и тренутна ситуација у којој је свима, а посебно пензионерима сваки динар важан, пролонгирање плаћања рачуна је више него добра мера“, каже пензионер из Београда Милена Лакић.

Осим новчане помоћи за пензионере, од 1.априла здравствени радници добиће повећање плата за 10 одсто. Повишице неће добити само лекари и медицинске сестре, већ сви запослени у здравству.