Прочитај ми чланак

Да ли је Шошкић финансирао тајкуне са 300 милиона евра?

0

Српска напредна странка (СНС) затражила је данас да надлежни испитају тачност информације да је Народна банка Србије (НБС) оштећена за више од 300 милиона евра због махинација руководства НБС на челу са гувернером Дејаном Шошкићем.

Исто тако, било би добро када би гувернер Шошкић навео са којим је то тајкунима имао контакте, када је, наводно, од њега тражено да део девизних резерви Републике Србије употреби за финансирање њихових пословних подухвата, о чему је сам говорио“, пише у саопштењу СНС.

СНС наводи да сматра да треба истражити све што је НБС радила и, ако се установи било каква нерегуларност, позвати кривце на одговорност.

СНС која је део владајуће коалиције, навела је да се иза „неприхватљивих и лицемерних оцена“ Демократске странке (ДС) о томе да ће измене Закона о НБС урушити финансијски систем и довести до нестабилности курса, крије „борба за задржавање привилегија за неколицину људи бившег режима“.

Гротескно звучи када се због измена Закона о Народној банци тобоже брину они који су у претходне четири године зарад личних интереса упропастили српску привреду, а иза свега се, у ствари, крије борба за задржавање привилегија за неколицину људи бившег режима“, пише у саопштењу СНС.

У саопштењу СНС се наводи да је „управо криминална економска, монетарна и фискална политика која је вођена за време режима ДС, допринела огромним проблемима у којима се Србија данас налази“.

То се, како се наводи, одржава у томе што је динар за четири године изгубио скоро 50 одсто вредности у односу на евро, и у томе што је више од четврт милиона грађана остало без посла.

Изменама Закона о НБС које је педложило 105 посланика владајуће већине, предвиђено је да нови функционери НБС буду изабрани 90 дана од ступања новог закона на снагу. Како се наводи у образложењу предлога изменама закона о којима ће посланици сутра расправљати, садашњи гувернер, вицегувернери и чланови Савета НБС обављаће ту дужност до избора нових функционера.

Кључне новине у закону о централној банци биће, како је предложено, повећање надзора Скупштине над НБС, избор свих функционера централне банке у парламенту, и формирање Управе за надзор финансијских институција у оквиру НБС.

(Правда)