• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Земун:Фабрика кинеских вакцина – огромна бесмислица и промашена инвестиција државе
Прочитај ми чланак

Земун:Фабрика кинеских вакцина – огромна бесмислица и промашена инвестиција државе

0

Још једна у низу бесмислених инвестиција државе, о којој грађани Србије немају ама баш никакве информације, је фабрика кинеске Синофарм вакцине у Земуну, чија је изградња почела у септембру 2021., а прва цепива из овог објекта вредног 30 милиона евра, најављивана су за март 2022. Међутим, вакцина још нема ни у траговима, а пандемија коронавируса бледи и интересовање за вакцинацију против ковида-19 је драстично опало, што додатно обесмишљава овај "грандиозни", пројекат власти.

Све је мање заражених, хоспитализованих и умрлих због последица ковида-19 у нашој земљи, а Србија тек чека да фабрика за производњу кинеске Синофарм вакцине почне са радом, иако за вакцинама нема никакве потражње ни у нашој земљи, ни у свету, па се поставља питање шта ће бити са свих три милиона доза месечно, колико ће фабрика производити.

„Не зна се више ко шта ради. Прво смо имали причу о производњи Спутњик В вакцине на Торлаку, а онда се испоставило да тамо не производимо, него пунимо вакцине. Потом смо од СЗО добили приступ информационим РНК технологијама, што је добра ствар за науку. То је шанса да уђемо у ново поље истраживања на мала врата. То би било значајно због других болести за које бисмо научили како да им мењамо ток и то су неке ствари којима треба да се посветимо, а не изградњи фабрике за Синофарм факцине, која је непотребна. Тај објекат би могао да буде истраживачки центар или замена за Торлак. Мислим да нам нису потребне велике количине Синофарм вакцина и да треба да будемо рационални. Међутим ако је већ припремљена технологија за Синофарм, онда се ту не могу производити друге вакцине, јер се користе различити технолошки процеси. Држава мора да направи јасан план и стратегију, према потребама нашег становништва, шта даље и како да ради“, објашњава за проф. др Радан Стојановић, фармаколог.

Иначе, рок за завршетак изградње ове фабрике је, према најавама општине Земун, био први квартал 2022., а Министарство одбране најавило је крајем прошле године да ће се производити 30 милиона вакцина годишње. Ова фабрика је заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата, а замишљена је као инвестиција која ће обезбедити довољне количине кинеске Синофарм вакцине за Србију, али и за регион. Такође је најављено да ће у првој фази рада фабрике, бити запослено 180 људи.

„Фабрика Синофарм вакцина потпуно је бесмислена и промашена инвестиција наше државе. Она је била промашај у старту, још у тренутку када су најављивали изградњу објекта. Тада је на тржишту већ било довољно вакцина и свакако не би било несташице, а ни прилике да се прода. Кад се направе погони за производњу вакцина и почне се са радом, ви после не можете тек тако ни да уништите тај медицински отпад, ако одустану од производње, већ морате да платите уништавање. Како год окренемо, ова фабрика нас кошта, а од ње нећемо имати ништа. Кинеске вакцине су свакако најскупље и најлошије, па коме ћемо да продамо тај производ. Синофарм није призната ни у земљама ЕУ, значи не можемо тамо да их продајемо, а ни осталим државама, јер људи купују вакцину са којом могу слободно да путују, да се крећу“, каже за Нова.рс др Зоран Радовановић, епидемиолог.

Ако и буде још потреба за вакцинама, биће то само за старије људе, али они неће примати Синофарм, истиче он.

“Надам се да су надлежни у међувремену били довољно паметни да промене план, јер једном кад направите траке за производњу одређене вакцине, онда ако се предомислите, више се исплати да правите нову фабрику, него да ту постојећу мењате. За кинеском вакцином нема никакве медицинске потребе, то су бачене паре, јер на њима сад не може ништа ни да се заради. Боље би им било да су направили погоне за производњу козметике или било чега што би могло да прође на тржишту. Трагично је ако остану тврдоглави и наставе са планом да праве Синофарм, јер то ће бити једна несумњива катастрофа” наглашава др Радовановић.

Подсетимо, изградња прве фабрике за производњу вакцина кинеске државне компаније „Синофарм“ у Србији, почела је у земунском насељу Соко Салаш, у делу привредне зоне „Аутопут“ у септембру 2021. године.

Председник Србије Александар Вучић је приликом церемоније постављања камена темељца у Земуну у јесен 2021., изјавио да верује да ће пројекат за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм, бити остварен у интересу грађана Србије и целог региона, и да је реч о заједничком улагању Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата у вредности од 30 милиона евра.

Фабрика Синофарм вакцина води се као војни објекат, а заузима површину од 11.800 квадрата. Из Министарства одбране, надлежног за изградњу фабрике, до закључења овог текста нису одговорили на наша питања о плановима за даљи рад овог објекта.