Прочитај ми чланак

Завршена геј парада: Центар града и даље блокиран (ВИДЕО)

0

Учесници београдске геј параде завршили су шетњу дошавши до парка Мањеж. Јаке полицијске снаге распоређене су и даље централним београдским улицама, а саобраћај у центру града је и даље блокиран.

Учесници носе транспаренте „Одувек протест“, „Ми горимо, а Ана се цешља“, „Нисмо ни близу“, „ДА захтевима протеста“, „Смрт фашизму, слобода народу“, „И квир људи се боре за кров над главом“.

У тренутку када су учесници пролазили поред Вазнесењске цркве у Улици кнеза Милоша, огласила су се звона из ове богомоље. Свештаници и верници су окадили учеснике.

Једна учесница геј параде обучена „у целофан“ хтела је да приђе учесницима другог скупа, али јој полиција није то дозволила.

У Немањиној улици развијена је велика застава дугиних боја коју носе активисти. Учесници шетње стигли су до Теразија.

Са разгласа су прочитани  захтеви геј параде, који подразумевају и Закон о родном идентитету, брже процесуирање напада на ЛГБТ особе и остало.

Окупљени носе  застава дугиних боја, као и транспаренте „Ми горимо, а Ана се чешља“, „Прајд је увек био протест“, „6. Не убиј“, „Наша љубав је важна“, јавља репортер агенције Бета.

Полиција у опреми за разбијање демонстрација поставила је металне ограде у улицама Немањиној и Краља Милана, у бочним улицама из Бирчанинове ка Немањиној и делу Улице кнеза Милоша од Министарства спољних послова до зграде парламента.

Саобраћај се одвија заобилазним трасама.

Ужи центар града затворен је за саобраћај због одржавања геј параде, у улицама које окружују парк Мањеж, распоређене су бројне полицијске снаге.

Саобраћај је затворен од Мостарске Петље ка Тргу Николе Пашића, односно од Славије до Савског трга.

Пролаз до центра није омогућен ни пешацима, кордон полиције постављен је у Балканској улици испод хотела „Москва“, затворен је и пролаз Нушићвом улицом.

Учесници геј параде носе заставе дугиних боја, заставу ЕУ и ромску заставу са точком.

Пропремљени су транспаренти „И наша љубав је важна“, „Љубав побеђује“, „Ми горимо, а Ана се чешља“, „ДА захтевима заједнице“.

Парк је окићен шареним балонима који формирају дугу, као и заставама које симболозују различите делове заједнице – гејеве, лезбејке, транс особе.

Неколико десетина грађана окупило се код Цркве светог Марка, у близији Главне поште, са црквеном иконографијом, иконама, моле се и певају црквене песме.

Полиција у опреми за разбијање демонстрација их је окружила како не би могли да крену у правцу парка Мањеж где се окупљају учесници Прајда.

Полиција је блокирала попречне улице, пролазе и хаусторе, јер је тај предвиђено да тај део града буде на траси шетње учесника геј параде

Осим организатора и куме геј параде Иде Престер, у парку Мањеж су и политичар и активиста Натан Албахари, Драгана Ракић из Демократске странке, професорка Биљана Стојковић, лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић, као и Милица Ђурђић, партнерка премијерке Брнабић.