Прочитај ми чланак

„Завијају сирене, полиција рекла да цури амонијак, да узмем ствари, напустим кућу“

0

Панчевац Дане Јовановски (70), чија је кућа у непосредној близини места изливања амонијака из ауто – цистерне у насељу Топола, у Тозе Марковића, синоћ је после 22 сата седео у својој соби и гледао телевизију.

Како каже за Данас, ни слутио није да ће већ за неколико минута чути сирене за узбуну и провести ноћ ван куће.

– Почеле су да завијају. Чуо сам галаму. Било је људи на улици. Скочио сам и излетео напоље. Видео сам полицију и питао шта се дешава. Рекли су ми да цури амонијак. Још су додали да се спакујем и напустим кућу – прича Дане за Данас.

Како додаје, сазнао је још од полиције да је у питању нека ауто – цистерна у непосредној близини његове куће.

– Шта сам могао? Ушао сам у кућу, спаковао неке ствари и позвао зета који живи у другом делу Панчева. Рекао сам му да дође по мене и да ме одвезе код њега – објашњава Дане шта га је синоћ снашло.

Каже да се није уплашио нити осетио било какав мирис у ваздуху.
– Зет је дошао и ноћ сам провео код њега. Вратио сам се кући јутрос у пет. Видим да је полиција блокирала улицу. Не знам шта се још дешава – навео је Дане.

Према његовим речима, осим информације о амонијаку и да би требало да напусти кућу, Дане више ништа не зна о акциден ту који се догодио близу н јегове куће.

Иначе, насеље Топола у Панчеву уопште није ретко насељено. Дане је јутрос био један од ретких грађана тог насеља који је желео да говори за медије.

За разлику од њега, остали људи су гледали своја посла, обилазили екипу Данаса и нису желели да говоре.

Поручили су да су уплашени, да није свеједно када у комшилуку цури амнојак, као и да нису добили званичне информације о свему шта се дешава, колико је то опасно јер „имамо пуно деце“.

– Како је могуће да немамо званичне информације да су људи евакуисани, да су неки завршили у болници, као и колико дуго ће трајати опасност – добацио нам је старији господин који је кренуо у јутарњу набавку.

Цурење отровног амонијака се догодило од стране исте компаније која је одговорна и за катастрофу у Пироту, синоћни инцидент се догодио око 22.30, у насељу Топола, на теретној прузи, изашли су на терен само ватрогасци и полиција, а евакуисани су становници десетак оближњих кућа.

Како је за Данас рекао директор Опште болнице Панчево др Слободан Овука, у току ноћи због изливања амонијака, било је хоспитализовано чак 20 људи. Ипак, домаћи медији се нису тиме бавили све до јутрос када су о овоме углавном пренели само званична саопштења компаније као и режимских званичника…