ЗАШТО? Отказ за 40 одсто радника Аеродрома „Никола Тесла“

0

Руководство Аеродрома "Никола Тесла" и француска компанија "Ванси" у чијем је власништву аеродром, донело је скандалозну одлуку. Уместо да раднике који тренутно немају посла због неодвијања ваздушног саобраћаја пошаљу на неплаћени одмор, решили су да отпусте 40 одсто радника на логистици и хигијени!

Једна од оних која је добила отказ је Д. З., радница на логистици која је одлучила да своју исповест и оно што је снашло колеге и њу, обелодани за Директно.рс. Речено им је да од 31. марта више не раде у компанији јер је таква финансијска ситуација услед појаве коронавируса и обустављања аеротранспорта.

Аеродром Никола Тесла (Фото: beg.aero)

– С обзиром на ову ситуацију, нису у могућности да нас оставе ни на неплаћено. Дефинитивно неће бити продужења уговора. Значи добијамо отказе и то је то. Речено нам је да немају да нас плате, сабирају минусе, компанија „Ванси“ у чијем је власништву „Никола Тесла“ има још десетине аеродрома широм света. Свесни смо да нема путника, нема аеротранспорта, али могли су бар да нам дају неплаћено како бисмо сачували радно место, како бисмо се негде вратити – рекла је наша саговорница.

Апел државног врха, од чланова Владе до председника Александра Вучића да раднике не треба отпуштати за време ванредног стања, очигледно у неким фирмама није уродио плодом.

– Заиста не знам да ли су упознати са ставовима државе. У сваком случају ако неко апелује да се то не ради, није ми јасно зашто нас отпуштају. Добила сам информацију да ће и поред нас још велики број радника на осталим местима добити отказ. Они који су баш неопходни, ићи ће вероватно на принудни рад и неће примати пуну плату. Колеге и ја се солидаришемо, за сад смо кренули преко медија уколико неко уопште буде смео и да пише о овом нашем проблему. Не би лоше – констатује она.

Иначе, председник Странке слободе и правде Драган Ђилас презентовао је уживо на Фејсбуку 20 мера за опоравак привреде.

– Прва мера је плаћање 80 одсто зараде за задржавање запослених, као и за људе који су добили отказ у секторима који су погођени коронавирусом, с тим што износ по запосленом не може прећи 60.000 динара али ни бити мањи од загарантоване минималне плате на нивоу Србије. Ова мера се односи како на стално запослене тако и на све запослене преко студентских и омладинских задруга, као и агенција за запошљавање радника по уговору.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!