Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈА: Компјутер од пре Христа

0

Почетком прошлог века, рониоци су вадећи из потонулог брода грнчарију, вино у амфорама, мермер и бронзане фигуре извадили и необичну справу величине кутије ципела. Потонули брод који су истраживали био је грчки теретњак који потиче из првог века пре нове ере, и служио је за пренос луксузне робе.

astrolab-antikiteraДревно сокоћало: Компјутер из Антикитере

Дуго након тог открића нико није знао чему је служила пронађена справа. Тек након близу 70 година пошто су направљени рендгенски снимци, детаљно је рестаурирана апаратура и откривено је за шта је она, у ствари, служила. Наиме, инструмент који је пронађен у олупини старог брода је, ни мање ни више, астролабијум, справа коју користе астрономи помоћу које прате кретање Сунца, Месеца, неких планета и утврђивање тачног тренутка равнодневице. Ова справа је названа компјутер из Антикитере по острву у чијој близини је нађена. 

Чак 30 зупчаника

Механизам се састоји од 30 зупчаника начињених од легуре бронзе и калаја. Пошто је савршено уклопљен, окретањем ручице на уређају, четири казаљке се ротирају различитом брзином, указујући на позиције планета.

Шокантно откриће било је невероватно јер указује на то да су стари Грци били у стању да направе прецизан инструмент који би својом сложеношћу могао да се пореди са сатним механизмом који је иначе настао тек 14 векова касније.

Осим тога, предметни инструмент је имао и диференцијални погон, другим речима, једни зупчаници покретали су друге зупчанике, а у питању је специфичан механизам који је, иначе, патентиран тек крајем 19. века. Дакле, Грци су за овакав механизам знали чак 1.900 година раније.

Као и обично кад су у питању сличне мистерије, једна од могућности јесте да се ради о поклону ванземаљаца. Ако би то било тачно, зашто онда нису знали за све планете које ми данас пратимо, већ су помоћу свог астролабијум пратили само пет.

(Вести)