Прочитај ми чланак

УГЛЕДНИ СРПСКИ ПСИХОЛОГ: Проституција је угледно занимање

0

- Подржавам идеју старог сексолога Робинсона, који је давно предвидео да се проституција не може искоренити. Он каже да је треба сматрати занимањем од јавне користи - казао је професор др Радомир Чолаковић.

prostitutke

– Подржавам идеју старог сексолога Робинсона, који је давно предвидео да се проституција не може искоренити. Он каже да је треба сматрати занимањем од јавне користи – казао је професор др Радомир Чолаковић.

Професор др Радомир Чолаковић, ванредни професор на Филозофском факултету Пале, који на Катедри за психологију у оквиру предмета Социјална патологија предаје и о проституцији, каже да би легализација најстаријег заната у Европи решила проблем полних болести, насиља над женама, педофилију и малолетничке проституције.

Због система поремећених вредности које имају проститутке и који је прилично исфорсиран у друштву, не мисле да се баве нечин неморалним.

– Подржавам идеју старог сексолога Робинсона, који је давно предвидео да се проституција не може искоренити. Он каже да је треба сматрати занимањем од јавне користи. Када ова идеја не би била шокантна за оне који своју памет још нису ослободили од поучне традиционалне догме, рекли бисмо да приституцију треба сврстати у часна занимања – каже психолог Чолаковић, па додаје:

– Оне и те како цене своје занимање. Ово се не односи баш на све проститутке. Неке се свесно упуштају у проституцију да би решиле неки животни проблем, за који је новац веома важана. Многе старлете су чак идоли младим девојкама. Пример су “успеха” у животу. За већину таквих личности, које заокупљају пажњу медија, важи правило “погледај свог идола изблиза, па ћеш се дебело разочарати”.

prostitutke1

Чолаковић сматра и да многе поремећене личности управо у проституцији испољавају разне видове агресије и сексуалне девијације.

– Проститука као продавачица љубави испуњава жеље клијената, које су често компензација за оно што не могу да добију од других жена, било да је то њихова девојка или супруга. Рецимо, девојка ће неке њихове интимне жеље да оквалификује као настране. Проститутке продају разноврсну робу и испуњавају и посебне жеље које у основи могу имати и девијантни карактер. Људи би се запањили када би психијатри и психолози изнели конкретне случајеве из праксе о томе како људи маштају у сфери сексуалности или како би желели да воде љубав са девојком или брачним партнером. Зато се такве посебне услуге и нуде по вишој цени. У овом случају говорим о женама проституткама, мада је заступљена и мушка проституција, али у мањој мери – објаснио је професор.

Како каже, елитне проститутке у старој Грчкој су се звале хетере и разликовале су се од обичних проститутки.

– Осим физичке лепоте, красили су их и други таленти, обично плес, певање и домишљатост. Неке су по свом знању могле да се мере са филозофима и научницима античке Грчке. Таква им је била клијентела – истакао је професор др Радомир Чолаковић.

Оно што је посебно истакао је да елитне проститутке карактерише висока тенденција за личном афирмацијом, па макар она била и негативна.

– Имамо доста случајева старлета у ријалити програмима. Неке од њих, према Међународној конвенцији поремећаја личности и болести, спадају у дијагнозу Ф60 поремећаја личности. Оне су најчешће из породица у која је психосоцијална клима поремећена – закључио је он.