Прочитај ми чланак

КОНАЧНО ЗНАМО КАДА ЋЕ РУСИЈА градити прву базу на Месецу

0

Русија је детаљно представила своју будућу лунарну базу која ће укључивати, између осталог, склониште од зрачења, експерименталне творнице и руднике. Према изјави фирме РКК Енергиа, лунарна база ће послужити као полазна точка за будуће свемирске експедиције од 2050. године.

Будућа руска лунарна база, која ће омогућити летове с посадом на друге планете након 2050., биће изграђена у неколико фаза, саопштила је у уторак руска свемирска фирма RKK Energia откривајући пројект у Центру за обуку астронаута.

Програм укључује развој ровера с посадом, склоништа од зрачења, експерименталну творницу, места за вађење ресуарса и других места на Месечевој површини.

Први корак (2017-2030)

Током прве фазе истраживања Месеца, Русија ће одредити место будуће базе. План је лансирати сонде Луна-Глобе, Луна Орбитер, Луна Ресоурце и Луна Грунт, а које ће служити за одређивање најбољег места. Русија ће такође суделовати у међународним пројектима за слање сонди на Месец и успостављање месечне орбиталне станице Deep Space Gateway у суарадњи са Сједињеним Државама и другим земљама.

Летелица “Федератсија” фирме ПКК Енергиа

Истодобно, руски стручњаци наставиће радити на летелици Federatsia, супер-тешком систему лансирања, блоковима који служе за убрзање, модулима за слијетање, теретним свемирским бродовима и другим потребним модулима.

Друга фаза (2031-2040)

Током 2030-их, Русија ће се припремити за имплементацију своје базе на Месецу. Она планира стварање енергетског модула, лунарног лабораторија и склоништа од зрачења, као и ровера с људском посадом, те других возила специјализираних за кретање по Месецу.

Према РКК Енергиа, ова деценија ће обиљежити почетак лета на Месец и геолошке студије Земљиног природног сателита.

Трећа фаза (2041-2050)

Током треће фазе, Русија ће изградити своју лунарну базу и вршити научне студије на Месецу. То ће укључивати ​​инсталацију система за бушење, експерименталног места за руднике, изградњу астрофизичког лабораторија и низ комплексних медицинско-биолошких студија.

Стручњаци ће морати ријешити проблем производње и воде и кисеоника на Месецу.

Идејно решење лунарне базе

Четврта фаза (након 2050)

Последња фаза програма укључује искориштавање лунарних ресуарса за организирање експедиција према дубоком свемиру.

Руска лунарна база ће тада требати места за производњу и складиште горива за свемирске летелице, искориштавање и производњу оскудних ресуарса, обновљивих лансера и разних модула за пуњење свемирских летелица у орбити.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су руски новинар и уредник портала news-front.info, Оксана Сазонова и чешки новинар Јан Зорбић. Током емисије руска новинарка Сазанова је говорила о томе шта је доживела на Космету док је снимала документарни филм о јужној српској покрајини (00:35:00); као и како Руси доживљавају трагедију Срба на Космету (00:38:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.