ТЕРОР РЕЖИМА: После претњи и уцена, почеле суспензије радника поште у штрајку!

0

Већина радника "Поште Србије" од укупно 15.000 је данима у штрајку због малих плата, до јутрос су због тога трпели претње и уцене од стране надлежних, а вечерас је власт отишла корак даље. Радници који су данас одбили да раде односно да потпишу радне налоге, суспендовани су са посла.

Углавном покушавају да сломе отпор најгласнијима у борби за права, тзв. „коловођама“, да би тиме застрашили и остале.

Сличан сценарио је био и у марту, када су радници одустали од штрајка пошто им је минисзтар полиције Небојша Стефановић обећао тада испуњење две трећине њихових захтева најдаље за шест месеци, а радници тврде да није испунио ни један. Рок који је дао у име Владе Србије је истекао 30. новембра.

„Од око 15.000 радника Поште, у штрајку је између девет и десет хиљада радника. Сложни смо и одлучни да истрајемо до краја упркос огромним притисцима од стране руководства и претњама отказом. Најкритичније је у одсеку Пошта технологија, у који спадају поштари, пост експрес, шалтерски радници и раднци Центра, ту су плате између 32.000 и 37.000 динара, док су просечне плате у Пошти око 42.000 динара“, сазнаје Србин.инфо од извора у Пошти Србије.

Исплата пензија преко рачуна је почела данас, а због штрајка радника Поште је значајно отежана или онемогућена, због чега је власт у паници, па је од јуче повећан и притисак на раднике у штрајку.

„Почела је исплата пензија и притисак на нас раднике Поште да обуставимо штрајк је постао огроман. Нарочито је велики притисак на раднике по уговору, запослене на одређено, које надлежни лако уцењују отказом, односно непродужавањем уговора. На пример, у пошти у Зрењанину су јуче уговорци после одрађене прве смене отишли кући, а звали су их одмах да се врате назад на посао где су добили нове радне налоге да возе линије за Београд и Нови Сад. Тиме је директно прекршен Закон о раду по коме радник мора да се након осам часова рада одмара 12. Данас је притисак још већи, руководство инстистира да се потпишу радни налози, јер су у великом проблему због исплата пензија. У Зрењанину су сви радници одбили радне налоге, па су их окачили на огласну таблу у циљу застрашивања радника кроз наговештај отказа“, каже за Србин.инфо извор из Поште Србије у Зрењанину.

Како Србин.инфо сазнаје, и у другим поштама широм Србије је слична ситуација јер је на  територији целе државе велики колапс будући да штрајкује између девет и десет хиљада радника Поште од укупно 15.000.

„Режимски медији и јавни сервис РТС обмањују народ да су радници Поште Србије одбили 20 одсто повећање плате, а истина је да нам је понуђено само 12 одсто повећање и ми нисмо пристали на то. Најкритичнија ситуација је у одсеку Пошта технологија“, наглашава извор из Поште Србије и истиче да је до пре шест, седам година просечна плата радника у Пошти била на нивоу просечне плате у држави Србији, а  доласком в.д. генералне директорке Мире Петровић (кадар ПУПС) је уследило нагло урушавање услова рада.

Како портал Директно пише, радница на шалтеру експозитуре на Вождовцу у Београду је кроз плач рекла да њихова јединица данас ради другачије него обично.

– Радимо минимално данас. Примамо писма, писма стоје, исплатићемо пензије. Штрајк траје и даље – рекла је радница која је такође незадовољна ситуацијом у Поштама Србије.

Кроз плач је изговорила да се се врши притисак на запослене да прекину штрајк, долазила је и полиција.

– Долазила је полиција, вршила притисак, а мени се плаче што радим у овом јадном и бедном предузећу – тужно је изговорила.

Раднике Поште посебно иритира огромна разлика у платама између менаџмента и „обичних“ радника, која према њиховим тврдњама износи 150.000 динара и више. Уз в.д. директорку Миру Петровић, која према одлуци суда из јуна 2019 уопште није директор ЈП „Пошта Србије“, запослени за њихове проблеме таргетирају извршне директоре и шефицу директоркиног кабинета.

То су према како на води портал Директно према тврдњама запослених Владимир Димитријевић, који је, иначе, и председник Републичке изборне комисије (РИК), затим Мирјана Лазаревић, супруга водитеља ТВ „Прва“ Срђана Предојевића и Нела Бојовић, сестра новинарке РТС-а, водитељке „Упитника“ Оливере Јовићевић.

– Моја жена је већ шест или седам година стално запослена као извршни директор у „Пошти Србије“ – рекао је водитељ Срђан Предојевић за портал Директно.

Такође, важно је нагласити да иако „Пошта“ има сопствену штампарију, користи услуге штампарије „Графико“ из Земуна, која је у формалном власништву мајке Милана Кркобабића, Марије (83). Управо његов кадар, кадар ПУПС-а је в.д. директорка Мира Петровић.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!