Прочитај ми чланак

Нови списак спонзорстава и донација Поште: Поштари се гуше у немаштини,Ђорђевић…

0

ЈП Пошта Србије је током ове године на спонзорства и донације потрошило више од миллион евра, а широке руке било је и током 2022, када су милиони отишли компанијама иза којих стоје појединци блиски СНС-у. Тако је “Пошта” склопила спонзорске уговоре са фирмом Горана Веселиновића, порталом Александра Папића, Ер Србијом…, а на списку је и фирма чији је власник глумац Милош Биковић.

У последњих неколико година руководство ЈП Пошта Србије на челу са Зораном Ђорђевићем драстично је увећало износе намењене донацијама и спонзорствима, а 2022. у те сврхе издвојено је 80,7 милиона динара.

Како се може видети у “Поштином” званичном извештају за прошлу годину, на списку су 22 правна субјекта којима је прошле године “легао” спонзорски новац тог предузећа.

На списку од 22 правна субјекта које је прошле године спонзорисала Пошта су и нека “занимљива” имена, која су у српској јавности позната као “миљеници власти”.

Тако је 3,6 милиона динара уплаћено фирми “Паблишер” која је у власништву Горана Веселиновића, наводно кума Александра Вучића. Та фирма се нашла у центру пажње јавности у наколико наврата, будући да је издавач недељника “Експрес”, који иначе афирмативно пише о власти СНС.

Овај недељник није једина компанија из “медијског света”, која је од Поште добила новац.

На списку је и “Политика” којој је уплаћено 1,08 милиона динара, а двоструко више, односно 2,16 милиона, Пошта је пребацила на рачун портала “Објектив”.

Власник “Објектива” био је Александар Папић, некад један од најближих сарадника Небојше Стефановића, некадашњег министра полиције и високог функционера СНС.

Помињао се у поступку који се води против припадника клана Вељка Беливука. Један од оптужених Марко Миљковић тврдио је да им је Папић давао новац за услуге које су чинили за напредњаке, као и да му је поклонио сат са посветом “за брата”.

“Пошта” је спонзорски са 1,5 милиона динара помогла и фирми “Наш печат”, која је издавач недељника “Печат”.

“Поштине” паре добила и “Ер Србија”

Ово јавно предузеће, чији радници примају бедне плате, прошле године помогла је и од недавно стопостотној државној компанији Ер Србији, која се хвалила великим профитом.

Како пише у званичном извештају, националном авиопревознику је на име спонзорства уплаћено 1,59 милиона динара.

Пошта је 2022. реализовала и седам спонзорских уговора са спортским клубовима који су укупно добили 34 милона динара.

Међутим, највећи износи отишли су ФК “Напредак” из Крушевца коме је уплаћено 14,16 милиона динара и ЖРК “Црвена звезда” која је добила 9,6 милиона. Такође, овај рукоментни клуб спонзорисан је и 2023. са 4,8 милиона динара.

Фирми Милоша Биковића 12 милиона динара

Пошта је кроз спонзорство доделила 12 милиона динара фирми “Арцхангел Дигитал Студиос” која је у власништву глумца Милоша Биковића.

Међу великим потписницима спонзорских уговора су још Београдски маратон (8,8 милиона), “Нова цоммуницатионс” доо (2,8 милиона), Битеф театар (1,44 милиона), “Старс анд море евентс” доо (1, 7 милиона) као и предузеће за издаваштво и трговину “Масцом” које је добило 1,2 милиона динара.

За донације у 2022. години 17,22 милиона динара

Према званичној документацији, Пошта је током прошле године реализовала 40 донаторских уговора, а донације су у највећем броју биле усмерене удружењима, спортским клубовима у мањим локалним срединама, синдикатима и удружењима жена.

Додељене су донације синдикалним организацијама које постоје у оквиру тог јавног предузећа, а занимљиво је да нису сви синдикати “третирани” исто.

Тако је Самостални синдикат радника Поште добио 624.000 динара, Синдикат “Независност” 1,2 милиона, Синдикат ПТТ Србија чак 3,58 милиона динара, док је синдикату “Слога” упућена донација од 46.000 динара.

Самостални синдикат радника Поште добио је 624.000 динара, Синдикат “Независност” 1,2 милиона, Синдикат ПТТ Србија чак 3,58 милиона динара, док је синдикату “Слога” упућена донација од 46.000 динара.

На листи донираних организација је и Савез филателиста Србије који је добио 600.000 динара. Овај Савез био је на списку и за 2023. годину, а новац им је опредељен и према спонзорском и према донаторском уговору. Филателисти су у овој години од Поште добли укупно 17,9 милиона динара.
За разлику од милионских спонзорски уговора, донације су значајно ниже и крећу се од 100.000 динара до пола милиона.

Примера ради, Црвени крст Београда током прошле године од Поште је добио донацију од 500.000 динара, а Српском лекарском друштву уплаћено је 240.000.