Прочитај ми чланак

Вечерас протест испред Председништва: Нема одустајања, депортација Рио Тинта

0

Испред председништва Србије вечерас ће од 19 сати бити одржан протест против Рио Тинта, а из организације Крени-промени најавили су да протест организују јер не постоје услови за скупљање народне инцијативе.

Како су најавили организатори на самом протестном скупу ће објавити наредни корак који планирају у борби против Рио Тинта и рударења литијума. Како преносе медији, премијерка Србије данас би након седнице Владе требало и да саопшти одлуке о Рио Тинти и судбини пројекта Јадар.

Како је навела представница иницијативе Крени-промени Марина Павлић, не очекује се да буде донета о мораторијуму на сиповања литијума. Према њиховим сазнањима, само ће бити укинут просторни план за пројекат „Јадар“.

Из Крени промени поручују да то није довољно и да се од протеста не одустаје све док не буде донета и одлука о мораторијуму.

– Након напада на конференцији за новинаре испред Скупштине Србије у уторак, као и чињеници да није реаговало скупштинско обезбеђење, а да се и полиција склонила, иако је конференција била уредно пријављена, не постоје елементарни услови за скупљање народне иницијативе – поручили су из Крени-промени.

Они су навели да захтевају укидање просторног плана о Рио Тинту и забрану експлоатацију литијума и бора на најмање 20 година.

Одбијамо најаву председника Србије Александра Вучића о некаквом мораторијуму од годину дана, поручују из Крени-промени и додају да је циљ тога „да се заврше избори, те да власт мора конкретно правно ваљано да реши проблем“.

Депортујмо Рио Тинто из Србије, поручили су из организатори пред вечерашњи протест.

Иначе, вечерашњем протесту присуствоваће и Ђорђе Микетић из „Еколошког устанка“ који је навео да ће се појавити као што „иде на све протесте које дрмају режим, макар били и упитних мотива“, али је позвао грађане да дођу и на, како каже, велики протест и блокаде у суботу.

– Прошетаће неколицина нас, јер никоме нисмо обећали да протесте гасимо. Тако да увек идемо на све протесте који дрмају режим, макар били и упитних мотива, али велики протест и бокада је у суботу у 13 часова код Сава центра, док ће се наравно наставити и блокаде у Лозници, Прељини и другим местима. Спремамо супер говорнике и активисте из целе Србије – рекао је Микетић.

Он је навео и да му је „нејасно и проблематично Манојловићево солирање“.

– Ми у Београду имамо један џентлменски споразум да не нападамо јавно друге активисте, иако се са њима не слажемо. Али ово солирање је многима нејасно и проблематично. Једини начин да (председник Србије Александар) Вучић преживи Рио Тинто, и да та компанија заиста покрене рудник у Јадру је ако успе да нам разбије заједништво и разводњи протесте – каже Микетић.