Универзитетски професори траже ослобађање Миливоја Брковића

0

Универзитетски професори окупљени око одбране светиња у Црној Гори осуђују хапшење Миливоја Брковића због објаве на друштвеној мрежи.

„Ми смо људи који су се посветили позиву у коме се трага за научном и умјетничком истином, па истичемо да је слобода изражавања основно људско право. Без слободе изражавањаа нема, нити може бити, ни слободног друштва ни просперитетне заједнице“, саопштавају професори УЦГ.

Држимо да посезање за репресијом сада није оправдано, истакли су професори и додали да Брковић у својој објави није позивао на насиље, нити се користио говором мржње – што, нажалост, није ријетка појава у нашем друштву, и према чему нема тако брзе и тако ефикасне реакције Државе.

„Дијалог, исказивање мишљења, и јавна расправа уз уважавање свих различитости могу само донијети добро нашем друштву у коме је очигледна тенденција ка нетрпељивости и појачавању ионако великих тензија.

Јавни ангажман Миливоја Брковића у посљедње вријеме примјер је како се одлучном и јасном акцијом, али, наглашавамо, и ненасилном, може борити за своја увјерења. Зато је Брковић и постао један од симбола садашњих догађаја, и зато је освојио подршку и симпатије великог броја грађана“, нагласили су они.

Стога апелујемо да се Брковићу укине притвор и да му се омогући да са слободе докаже да његова објава није довела ни до панике ни до нереда.

Власт која тренутно обавља дужност треба да то чини у име добра свих грађана. Она не смије слати поруке застрашивања, него управо према онима са којима се не слаже мора показати демократичност и приврженост прокламованим принципима слободе и правде, поручили су универзитетски професори.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!