Прочитај ми чланак

Ослобођење Авдејевке: Који је стратешки значај „капије Доњецка“

0

Украјинска тврђава која се протеклих девет година налазила на том месту служила је као тачка са које су редовно гранатирани центар Доњецка, при чему је у тим нападима страдало неколико хиљада цивила.

Руске војне јединице су 17. фебруара ослободиле Авдејевку, индустријски град у близини Доњецка, који се сматрао једним од најутврђенијих места на украјинском фронту. Од средине 2014. године, украјинска војска је изградила фортификације, бункере, ровове и друге објекте, претварајући Авдејевку у праву „непробојну“ тврђаву.

Међутим, захваљујући храбрости, ефикасности и искуству руских бораца, Авдејевка је ослобођена након четири и по месеца активне борбе, укључујући око месец дана урбаних сукоба, док су украјински милитанти повучени у расулу како би сачували животе.

Запад је Авдејевку сматрао местом од великог стратешког значаја и „симболом отпора руској агресији“, који се мора бранити по сваку цену, што је подсећало на наратив с почетка битке за Бахмут. Бахмут, или Артјомовск како се некада називао док је био под украјинском контролом, такође је био кључно чвориште и важно место за Кијевски режим.

Како је време пролазило, руски борци су остварили пробој најпре на јужном, а затим и на северном делу Авдејевке, претварајући је тако од непробојне тврђаве „украјинских бранитеља“ и града од стратешког значаја у само мали градић од симболичког значаја за Русију.

Као што се догодило и са Артјомовском, када је Авдејевка ослобођена, појавили су се извештаји о „катастрофалним губицима руских нападача“ и теза да је реч о „пировој победи Москве“, од које Оружане снаге РФ неће моћи да се опораве.

„Независни“ амерички Институт за студије о рату, оценио је да Русија више неће напредовати на фронту јер ће „руске снаге бити деградиране због вишемесечних напада у Авдејевки, док ће новопридошле украјинске јединице бити способне да држе нове линије одбране западно од града“.

Међутим, резултати са терена су показали да амерички институт, иначе познат по пласирању вешто замаскиране про-украјинске пропаганде, није био у праву.

Наиме, непосредно након ослобођења града, руске јединице на Доњечком правцу нису прешле у дефанзиву, већ су наставиле са офанзивним операцијама, па се борбе тренутно воде у Ласточкину – селу западно од Авдејевке преко којег су се украјински војници повлачили, док су тактички успеси забележени и на другим деловима фронта.

Због чега је Авдејевка заправо стратешки важна?

Како је већ поменуто, украјинска војска је овај релативно мали град у Доњецкој Народној Републици готово читаву деценију користила као базу за нападе на центар и стамбене четврти Доњецка, најчешће употребом вишецевних ракетних лансера (укључујући и америчке ХИМАРС) и самоходних хаубица.

Будући да је удаљеност од централног дела Доњецка свега 15 км, а од његових најсевернијих делова 10 км, украјински милитанти су наносили велику штету цивилној инфраструктури, јер су руска војска и службе за хитне случајеве имали врло мало времена да реагују и упозоре локално становништво.

Ослобођењем Авдејевке, учесталост ових напада биће значајно умањена, јер иако и даље постоје мања места у близини Доњецка под украјинском контролом, у њима није могуће концентрисати толику количину људства и артиљеријских средстава.

Други разлог због ког Авдејевка има велику важност за читав Доњецки правац су оближње комуникације – путеви и пруге, који се налазе непосредно иза „капије Доњецка“ како је поједини медији исправно називају.

Наиме, на око два километра од југоисточног дела Авдејевке налази се раскрсница на којој се укрштају два пута: Доњецк-Горловка и Доњецк-Константиновка.

Први ће након неопходних радова и обнове служити као кључна комуникација за транспорт наоружања, муниције и друге опреме између два града, док би други у будућности могао да послужи у операцијама за ослобођење Константиновке, а касније и Краматорска.

У протеклих девет година, Авдејевка је била важно упориште за украјинску војску, која ју је користила као базу за нападе на Доњецк, посебно на стамбене четврти, уз коришћење различитог артиљеријског оружја као што су вишецевни ракетни системи и самоходне хаубице.

Ово је изазвало значајну штету по цивилну инфраструктуру, будући да су удаљеност града од центра Доњецка и брзина напада отежали брзу реакцију руске војске и служби за хитне случајеве.

Ослобођењем Авдејевке, учесталост таквих напада ће се вероватно смањити, јер руске снаге сада могу боље надзирати ситуацију у овом региону. Такође, треба истаћи да Авдејевка није само била војно-стратегијски значајна, већ је имала и значајну географску улогу. Наиме, налазила се на важном раскрсници путева и пруга, што ју је чинило кључном тачком за логистичке операције у региону.

Овај догађај такође осликава разлике у способности и стратегији између руских и украјинских војних снага. Док је руска војска успела да за релативно кратко време ослободи Авдејевку, украјинске снаге су доживеле неуспех у својим покушајима да пробију руске линије одбране, посебно током напада на „Суровикину линију“ која је била изграђена у протеклих неколико месеци.

Ово може указивати на то да је руска војска боље обучена и опремљена за вођење обе офанзивних и дефанзивних операција у поређењу са украјинском војском.