Прочитај ми чланак

Шта се крије иза пуштања: Дарко Шарић више неће ни ићи у затвор

0

Дарко Шарић, коме се суди за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Европу, од петка се налази у кућном притвору уз електронски надзор, а по свему судећи, оптужени нарко-бос из Пљеваља се више неће враћати у затвор. Претпоставља се да ће у случају Шарића доћи до преиначења затворске казне у мању, чиме би оптужени већ са осам година проведених у притвору могао да стекне право на условни отпуст због одслужене две трећине казне.

Након што је Врховни касациони суд (ВКС) пре неколико месеци оборио пресуду против нарко-боса чија је криминална организација деловала у целом свету, постало је упитно да ли ће процес против Шарића после 11 година бити окончан. Шарић је иза решетака провео седам година и девет месеци, а по свему судећи, тиме је одслужио половину казне која му је изречена 2018. године.

“У случају да потврде пресуду Дарку Шарићу, којом је осуђен на 15 година затвора, кроз годину и по дана, он би могао да се нађе на слободи јер је одслужио две трећине казне. У прилог му иде чињеница да се властима добровољно предао 2014. године, те и добро владање током боравка у притвору”, каже извор нашег листа и додаје:

“Ипак, процене су и да би нова пресуда, након што Апелациони суд у фебруару отвори главни претрес, могла бити далеко блажа по Шарића, односно да ће бити изречена мања казна, 12 до 13 година. Тиме би он већ сада одслужио две трећине казне, након чега би могао да затражи условни отпуст и нађе се на слободи”, додаје извор.

У случају шверца кокаина, за које се суди Шарићу, досад су донесене две судске одлуке – на 20 и 15 година затвора, а интересантно је да су обе пале због процедуралних грешака, које суд не би смео да чини! Управо због поменутих грешака суђења су враћана на сам почетак, те због тога процес против Шарића траје пуних 11 година. И док се крај не назире, поставља се питање како је могуће да суд након толико времена није успео да се избори са предметом Шарић.

И док се епилог суђења за шверц наркотика не назире, упоредо са њим, крајни исход пресуде за прање новца је такође неизвестан. Шарић је у другом поступку за прање пара осуђен на девет година затвора, а годину и по дана се чека да Апелациони суд да коначни суд, односно потврди пресуду или је обори.

Такође, врло је вероватно да ће на крају доћи до изрицања јединствене казне затвора у случајевима за шверц дроге и прање новца.

Спајање казни за два процеса

Реч је о спајању затворских казни и израчувању јединствене коју осуђени мора да издржи.

“Половина распона казне добија се тако што се врши сабирање минимума и максимума прописане казне и резултат подели са два”, наводи се у закону.

Суђења Дарку Шарићу трају пуних 11 година, а 2010. је подигнуто више оптужница против њега. Ипак, на крају се су свеле на две, а коначни епилози суђења су и даље извесни.
Предаја под велом мистерије

Процесе против оптуженог нарко-боса су обележила бројна одлагања из различитих разлога, а адвокатима су небројано пута изрицане новчане казне због недолажења. Тражена су изузећа чланова судског већа, те се процесима не назире крај.

Одбрана оптуженог нарко-боса је исцрпела сваки правни лек у намери да обори пресуде, што је и успела. Шарић је у петак пуштен у кућни притвор, у вили у Лисичијем потоку.

Његова предаја тог марта 2014. Године одвијала се под велом мистерије. Са аеродрома је спроведен у ПУ Београд, где му је утврђен идентитет, а потом је упућен у Специјални суд. Предаји, тада најтраженијег, бегунца претходио је преговарачки процес, након што је Шарић преко адвоката понудио безусловну предају, а до данас није познато ко је тачно учествовао у преговорима и шта је тада договорено.

Пресуда за прање новца још „путује“

Интересантно је да је пресуда Дарку Шарићу за прање новца донета још јула прошле године, док је девет месеци касније тек написана. Она је ове године достављена Апелационом суду, међутим, поменути суд још увек није ништа заказивао по питању тог случаја.