Прочитај ми чланак

Срамотно снижење у београдском маркету – они нас праве будалама

0

Скоро 50 одсто попуста, али има детаљ на који треба обратити пажњу.

„Која ли је година?“ – запитали су се из Удружења потрошача Ефектива, на чијој је страници подељена фотографија лосиона за тело препорученог у склопу акције једног супермаркета.

Његова цена је са 669 динара спуштена на 345 што звучи као супер понуда у моменту кад све поскупљује преко ноћи и сви се труде да прођу што јефтиније. Међутим, чисто је бацање пара ако производ купљен на акцији заправо можете само да баците.

Наиме, на овом је на полеђини наведено да употребљив до септембра 2021. године, што значи да му је рок трајања истекао пре више од годину дана.

„Ти артикли свакако немају рок трајања. Имају ПАО симбол, наш закон је промењен пре 3 године. Рок вреди тек након отварања. Ово је стара залиха“, навео је неко у коментару, али чак и у том случају, многи не би били спремни да ризикују.

ПАО симбол је ознака која даје рок употребе након отварања – уколико на паковању, на пример, пише 12М, то значи да је производ најбоље искористити у року од 12 месеци након отварања. Не видимо шта пише на овом лосиону, али сигурно да постоји разлог зашто је назначено да је „употребљив до септембра 2021.“ и да се коришћење не препоручује након тога.

Лосиони, и уопште козметика, не трају вечно, а ако предуго стоје могу да постану неделотворни, или чак да изазову нежељену реакцију коже.