Прочитај ми чланак

Има ли гориво рок трајања и може ли да се „поквари“?

0

Недавна паника изазвана ратом у Украјини и страхом од могуће несташице горива подстакла је многе возаче да направе какве-такве резерве бензина и дизела. И док је за већину било довољно да напуне резервоар свог аутомобила до врха, било је и оних који су желели да се обезбеде на дужи рок пунећи канте и канистере горивом, како би га оставили у гаражама и шупама за каснију употребу.

Међутим, поставља се питање шта је са таквим залихама, да ли је исправно чувати бензин и дизел на тај начин и колико дуго гориво може стајати у условима који су далеко од идеалних, односно да ли постоји рок трајања горива?


Како пише Ревијахак, позивајући се на речи саговорника из нафтне компаније ИНА, бензин и дизел складиште се у строго наменским резервоарима, означеним према важећим прописима. Складиштење у неадекватним условима, осим што угрожава здравље и животе људи, може довести и до деградације квалитета, односно до проблема приликом примене таквог горива.

Ако се гориво чува у наменским резервоарима, који имају могућност одржавања и дренирања, препорука је да се бензин чува до две године, док се дизел може чувати до шест месеци. У резервоарима може доћи до кондензације воде услед великих разлика у температури околине, као и до развоја микробиолошког загађења.

Дакле, чување горива у неадекватним условима може га „покварити“, а дизел гориво је томе подложније.

У одговору нафтне компаније спомињу се наменски резервоари, а може се само претпоставити колико се гориву скраћује рок кад се чува у неадекватним условима, односно у кантама и канистерима, по гаражама и подрумима.

Стручњации, разумљиво, не желе нагађати у каквим све околоностима грађани чувају ускладиштено гориво, али релевантне информације говоре да је рок употребе горива у канистерима тек неколико месеци.

Дакле, савет је да не стварате залихе горива у гаражама. Ради се о високозапаљивом материјалу, а дуже стајање утиче и на његов квалитет.