Прочитај ми чланак

Школска година се завршава 6. јуна, али до 20. могу да се поправе оцене

0

Влада Србије је због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво донела одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији. Школе могу да наставе да раде до 20. јуна, за ученике који то желе, додаје се у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, наш образовни систем створен је са циљем да свим ученицима пружи адекватну подршку, охрабрује их на путу учења и омогући им да расту у здраве, свесне и одговорне појединце.

„У овом тренутку, важније је него икада, да се усредсредимо на оно што је најбоље за нашу децу, јер она заслужују нашу потпуну подршку, љубав и бригу“, истиче се у саопштењу.

Водећи рачуна управо о томе, Влада Србије је због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво, донела одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији.

„Школе могу да наставе да раде до 20. јуна, за ученике који то желе. У том периоду могу се реализовати допунска, додатна и припремна настава, настава у природи, као и други облици образовно-васпитног рада, са циљем подстицања социјалних и емоционалних вештина ученика и активности на теме толеранције, емпатије, заједништва, подршке и захвалности“, додаје се у саопштењу.

Наглашава се и да ће сви ученици који не буду задовољни својим успехом, добити прилику да до 20. јуна поправе оцене на лични захтев.

„Владислав Рибникар“ ће остати школа

Основна огледна школа „Владислав Рибникар“ ће остати школа, каже се у саопштењу Владе.

„Она ће бити реконструисана и током процеса реконструкције биће изграђен меморијални део у знак сећања на децу и школског чувара, који су свакога дана у тој школи показивали изузетност“, наводи Влада Србије.

„Није било вршњачког насиља према Кости К.“

Након обављеног ванредног инспекцијског надзора у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“, потврђена су сазнања Центра за социјални рад, Министарства просвете и Министарства за бригу о породици, да у овој школи није било вршњачког насиља у односу на малолетног К.К.

„Управо зато молимо све медије да се према овој информацији односе са дужном пажњом и да не објављују непроверене и непотврђене информације, јер се тиме наставља процес трауматизације деце и родитеља“, наглашава се у саопштењу.

„Захваљујемо родитељима, наставницима и свим запосленима у образовном систему на разумевању и подршци“, закључује Влада Србије.

Ако је oцена „на клацкалици“ – наставник ће дати већу!

Како је „Блицу“ из Владе потврђено, оцене ће се закључивати на основу оцена које су ученици до сада добили у е-дневник.

„Уколико су оцене „на клацкалици“, односно наставник се двоуми да ли да да већу или нижу оцену, даваће се већа“, наводе из Владе за „Блиц“.

Ускоро ће писана одлука Министарства просвете стићи свим школама у Србији.