Прочитај ми чланак

СИМПТОМИ ПОДМУКЛЕ БОЛЕСТИ од које је преминуо Лаушевић: Брзо напредује…

0

Најподмуклији облик рака, од кога у просеку у Србији годишње оболи скоро 7.000 људи, а умре њих 4.600, однео је и великог српског глумца Жарка Лаушевића, који је преминуо данас у 63.години. Пре њега од исте болести умро је и наш прослављени глумац Небојша Глоговац.

Карцином плућа је међу четири најчешћа малигна тумора, испред карцинома дебелог црева, дојке код жена и простате код мушкараца.

– Најчешће је тако кад је у питању најмалигнији облик карцинома плућа. Он се зове микроцелуларни, ситноћелијски, који је понекад мали, али кад се установи, пацијент најчешће већ има метастазе. Он толико брзо напредује да просто нема времена ни да се прими терапија – објашњава прим. др сци. мед. Татјана Радосављевић, пнеумофтизиолог.

Ово су најчешћи симптоми, али постоји и један атипичан

Симптоми и знаци рака плућа зависе од места где је тумор настао, његове проширености и, евентуалног, присуства метастаза. Рак плућа се обично открива у одмаклој фази болести, најчешће при рутинским систематским прегледима.

Проблем је што, каже наша саговорница, симтоми који могу да укажу на присуство рака плућа нису специфични само за ту болест већ се могу јављати и код других болести плућа.

– Симптоми који буде сумњу на рак плућа су кашаљ, искашљавање, крв у испљувку, осећај отежаног дисања, болови у грудима, промуклост, умор… Један од симптома може бити и бол у рамену (тзв. панкоаст тумор). Када се јави бол у рамену, људи најчешће и не помишљају на карцином плућа, већ изгубе драгоцено време идући на физикалну терапију.

Микроцелуларни карцином је најагресивнији

Три су врсте рака плућа, у зависности од ћелија које се малигно мењају, аденокарцином, карцином сквамозних ћелија и микроцелуларни карцином плућа. Друга подела рака плућа јесте на микроцелуларни и немикроцелуларни карцином плућа.

– Ове врсте рака расту и шире се на различите начине и имају различите могућности лечења. Микроцелуларни карцином је најагресивнија и најбрже растућа врста карцинома плућа с великим малигним потенцијалом и јако брзим метастазирањем у околне и удаљене органе и ткива. Немикроцелуларни карциноми, којима припадају аденокарцином и планоцелуларни карцином, као и неке од комбинација ове две групе, могу по биолошком понашањи бити мање агресивне – наводи докторка.

Како се поставља дијагноза

Детаљни подаци и клинички преглед су први кораци у постављању дијагнозе. Потом се ради обавезан рендгенски снимак плућа, на коме у случају рака постоје промене у виду засенчења.

– Плућа треба снимити код сваког кашља који траје дуже од две недеље. Скенер плућа, тзв. ЦТ плућа, даје информације о величини, положају и односу тумора с другим органима. Уобичајено се да се овај снимак ради са контрастом, а важан је податак да ли постоје увећане лимфне жлезде. То све помаже да се процени стадијум болести.

Ако се сумња на постојање метастаза, раде се и скенерски прегледи главе и трбуха.

– Дијагноза се поставља и прегледом узорка који се добија биопсијом плућа, биопсијом плућне марамице или торакоскопијом, која припада групи минимално инвазивних хируршких процедура. Раде се и цитолошки прегледи испљувка, као и лабораторијске анализе, рутинске и на туморске маркере.

Најбољу прогнозу имају пацијенти који могу да се оперишу

По постављању дијагнозе одређује се стадијум болести.

– Немикроцелуларни карциноми плућа степенују се од првог до четвртог стадијума. Најбољу прогнозу имају пацијенти код којих тумор може да се оперише. Опсежност операција зависи од његове проширености, па може да се одстрани део плућа с раком или чак и цело плућно крило. У лечењу се примењују и цитостатици, који се дају у циклусима, а једна од метода лечења је и радиотерапија или зрачење – објашњава прим. др Татјана Радосављевић и додаје да плућа треба снимити код сваког кашља који траје дуже од две недеље, а пушачи после 35. године треба једном годишње да сниме плућа.