Прочитај ми чланак

Бивши истражитељ Пентагона оптужио Русију за умешаност у „Хавански синдром“

0

Амерички званичник Грег Едгрин, кога је ЦБС Неwс представио као пензионисаног шефа истраге Пентагона о случајевима „Хаванског синдрома“, најавио је умешаност руских обавештајних служби у необјашњиве случајеве болести америчких званичника у главном граду Кубе. Едгрин је био један од гостију недељне информативне емисије „60 минута“.

„Ако грешим што Русија стоји иза ових ненормалних здравствених инцидената, доћи ћу у вашу емисију и појести своју кравату“, рекао је Едгреен.

Истовремено, он није пружио никакве доказе о улози Русије у „хаванском синдрому“, ограничавајући се само на неосноване оптужбе на рачун Москве, која је наводно покушала да ограничи напредак САД у односима са Кубом.

Развијајући своју идеју, Едгрин је полемисао са ставом америчке администрације, која је сматрала мало вероватним да ће се Руска Федерација или било која друга страна умешати у ситуацију са „Хаванским синдромом“.

Раније је Вашингтон пост објавио да преглед америчких обавештајних агенција није дозволио закључак да иза „синдрома Хаване” стоји „страни противник”.

„Хавански синдром“ је конвенционални назив за скуп симптома на које се жалио један број запослених у амбасади САД.

Међу њима су главобоља, хронични умор, смањена перформанса, мучнина и проблеми са слухом. Први пут је откривен међу америчким дипломатама у кубанској престоници, касније су слични инциденти забележени и у другим земљама.