Прочитај ми чланак

РХМЗ: Стижу обилне падавине, биће и снега

0

Са запада и југозапада Србије постепено иде разведравање, па се после подне у већини места очекују дужи сунчани интервали уз слаблјење ветра, најавио је Републички хидрометеоролошки завод Србије.

Киша ће падати још само на истоку Србије, а после подне (уз локални развој облачности) тек понегде у брдско-планинским пределима. У недељу претежно сунчано, а почетком следеће седмице више падавина на југу Србије.

РХМЗ је објавио и детаљну временску прогнозу за наредне дане и најавио промену времена.

У неделју претежно сунчано уз слаб до умерен јужни и југоисточни ветар и са максималном температуром од 15 до 20 °С.

У понеделјак након делимично ведрог јутра, током дана умерено наоблачење уз појачање јужног и југоисточног ветра, нарочито на планинама и у кошавском подручју. На југу Баната очекују се удари кошаве олујне јачине. Киша ће касније после подне и увече почети да пада најпре на југу Србије, а током ноћи падавинска зона ће се проширити на већину крајева који се налазе јужно од Саве и Дунава. На високим планинама прелазак кише у снег.

У уторак се обилније падавине очекују на подручју Косова и Метохије и на југоистоку Србије (у Јабланичком, Пчињском и Пиротском округу) – од 20 до 40 мм за 24 х. На високим планинама у овој области (изнад 1500 м) интензиван влажан снег. У осталим крајевима Србије уз променлјиву облачност мања количина падавина. Ветар у краткотрајном скретању на северни и северозападни.

У среду и четвртак променлјиво облачно и мало свежије, повремено с кишом, на планинама са снегом. Максималне температуре од 12 до 16 °С.

У петак се падавине очекују још на истоку и југу Србије, а затим ће до краја седмице бити суво уз сунчане интервале.

Упаљен метео аларм

У Банату је због јаког ветра на снази жути метео аларм, што значи да време може бити потенцијално опасно: Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике.